Promjena oko besplatnog dopunskog osiguranja, evo detalja

Vijesti 02. velj 202315:10 2 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Pozitivno mišljenje dala je Vlada na sjednici u četvrtak na prijedlog saborskog zastupnika HSU-a Silvana Hrelje o povećanju prihodovnog cenzusa temeljem kojeg osiguranici ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz proračuna.

Hrelja kroz izmjene zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju u hitnom postupku predlaže da se prihodovni cenzus, temeljem kojeg osigurana osoba ostvaruje pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz sredstava državnog proračuna, poveća s 265,45 eura na 331,81 euro mjesečno, a za osiguranika samca s 331,81 na 415,42 eura mjesečno.

Vlada i ova zdravstvena administracija podržavaju prijedlog saborskog zastupnika Hrelje, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš te u obrazloženju pozitivnog mišljenja Vlade napomenuo da je prihodovni cenzus u mandatu ove Vlade povećavan već dva puta.

“U cilju da se dostatno izmijeni visina prihodovnog cenzusa za one osigurane osobe za koje prema načelima društvene solidarnosti postoji potreba da im se premija dopunskog zdravstvenog osiguranja plaća iz proračuna, a čemu Vlada i Ministarstvo zdravstva kontinuirano posvećuje pažnju, predlaže se donošenje tog zakona po hitnom postupku”, rekao je Beroš.

Vlada je na sjednici donijela i odluku o upućivanju humanitarne pomoći Brazilu i Egiptu donacijom cjepiva protiv covida-19 sukladno procjeni mehanizma COVAX. Donacija Brazilu sadrži 348.480 doza cjepiva, a Egiptu 149.760 doza.

Izbor članova Savjeta za nacionalne manjine

S obzirom na to da članovima Savjeta za nacionalne manjine iz reda osoba koje predlažu vijeća nacionalnih manjina te iz reda istaknutih kulturnih, znanstvenih, stručnih, vjerskih djelatnika, istječe mandat 18. travnja, pokreće se postupak izbora novih članova Savjeta za iduće četiri godine.

Poziv vijećima nacionalnih manjina da predlože kandidate za imenovanje sedam članova te udrugama nacionalnih manjina i druge organizacije manjina, vjerske zajednice, pravne osobe i građani pripadnici nacionalnih manjina da predlože svoje kandidate za imenovanje pet članova Savjeta, bit će objavljen u Narodnim novinama te u nekoliko dnevnih novina.

Prijedloge treba poslati do 28. veljače.

Na sjednici je donesena i odluka o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Vlade i Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) radi nastavka djelovanja Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru kao centra 2. kategorije pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Centar je Vlada osnovala 2008., a specijalizirao se za podvodnu arheologiju i konzervaciju podvodne kulturne baštine te aktivno provodi Konvenciju o zaštiti podvodne kulturne baštine.

S UNESCO-om je do sada dva puta sklopljen ugovor o pokroviteljstvu(po šest godina), a današnjom odlukom pokreće se postupak sklapanja takvog ugovora za idućih osam godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare