Protiv ulaska Finske i Švedske u NATO glasala samo tri saborska zastupnika

Vijesti 15. srp 202212:36 > 12:56 4 komentara
N1

Hrvatski sabor izglasao je u petak većinom glasova zakone o potvrđivanju protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Švedske i Finske.

Protiv ratifikacije Protokola o pristupanju Finske i Švedske NATO-u bila su samo tri zastupnika iz Kluba HSS-a i Radničke fronte – Željko Lenart, Krešo Beljak i Katarina Peović.

N1

Glasovanje su sa saborske galerije pratili finski veleposlanik u Hrvatskoj Kalle Johannes Kankaanpää i veleposlanica Kraljevine Švedske Diana Helen Madunić. Potvrda protokola popraćena je pljeskom.

“Neka naše prijateljstvo i partnerstvo bude ojačano u idućim danima, mjesecima i godinama, držite se” , poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Protokoli o pristupanju Finske i Švedske potpisani su u Bruxellesu 5. srpnja 2022. od strane ovlaštenih predstavnika država članica NATO-a. U ime Hrvatske protokole je potpisao stalni predstavnik RH pri NATO-u Mario Nobilo.

Protokoli stupaju na snagu kad ih ratificiraju parlamenti svih 30 država članica NATO-a, nakon čega se Finskoj i Švedskoj upućuju formalni pozivi da pristupe Sjevernoatlantskom ugovoru i postanu države članice NATO-a.

HSS i RF još jučer rekli zašto su protiv

Saborski klubovi još su u četvrtak podržali ulazak Švedske i Finske u NATO, osim Kluba HSS-a i Radničke fronte, koji smatra da im ulazak treba uvjetovati rješavanjem situacije u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska nam treba biti na prvom mjestu i trebamo uvjetovati rješavanje situacije u BiH i na cijelom području jugoistočne Europe, da ne bismo imali rat na granicama, kazao je Krešo Beljak (HSS) najavivši da će njegov klub biti protiv.

Dodao je da može shvatiti Finsku i Švedsku i njihove zahtjeve, ali ga nitko neće uvjeriti da je gora potencijalna ratna situacija u Skandinaviji nego na Balkanu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare