Proveli smo dan u Ozlju: “Poplave ne bi bilo da postoji sustav obrane”

Vijesti 18. ruj 202221:45 0 komentara
N1

Hrvatske vode pogriješile su. Još jučer su govorili stanovnicima koji žive uz Kupu da nema straha od vodnog vala, da bi se voda izlila u veći broj naselja, prometnica, te poplavila više desetaka kuća i gospodarskih objekata. Najveće štete su u naseljima oko Ozlja i grada Karlovca. Točnije - u mjestima u kojima i dalje nema sustava od obrane od poplava.

U naseljima oko Ozlja moglo se kretati jedino traktorom ili čamcima. Tomašići su uspjeli obraniti svoju kuću u Gornjem Pokuplju.

“Cijelu noć dežuramo i usmjeravamo s ovim ciglama, inače bi bilo u garaži pa smo usmjerili ipak da ode sa strane prema Dobri, inače bi poplavilo sve u kući”, kaže Božidar Tomašić iz Gornjeg Pokuplja.

Pet naselja oko Ozlja potpuno su bila odsječena. Popodne se situacija krenula smirivati.

Gdje je bilo najkritičnije?

Oko petstotinjak mještana je u okruženju vode. 10-ak kuća i 10-ak gospodarskih objekata je potopljeno. Plavilo je na karlovačkom području, Ogulinu, Brodu na Kupi. Oko Ozlja je bilo najkritičnije.

“Čekamo da se vode povuče. Trebat će isušivača, nemamo mi svu tu opremu, nemamo ni čizama, podijelili smo sve što smo imalui”, govori zapovjednik JVP-a Ozalj Vlatko Pečaver.

Zahvaljujući zečjim nasipima šteta je umanjena, kaže gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak. Kolika je, ne zna. Ali ne bi je ni bilo da postoji sustav obrane od poplave.

Je li vodni val iznenadio nadležne?

A u Hrvatskim su vodama rekli da do ovoga neće ni doći su rekli da vodostaj Kupe neće prijeći 750 centimetara. Došao je do 804.

Na pitanje je li ih vodni val iznenadio, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kaže:

“Nije nas iznenadio, naznake su bile na razini katastrofe. Maltene smo se morali evakuirati iz dobrog dijela Hrvatske. Vidjeli ste prizore iz Njemačke”.

Više pogledajte u prilogu Katarine Brečić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!