Prva operacija aorte uz uvođenje stenta kod djece u riječkome KBC-u

Vijesti 11. ožu 202116:38 0 komentara
kbc rijeka, bolnica
Nel Pavletic/PIXSELL

U Kliničkome bolničkom centru u Rijeci prvi je put izvedena operacija na aorti uvođenjem stenta u djece, a taj zahvat dosad se izvodio samo u KBC-u Zagreb, izvijestila je riječka bolnica.

Zahvaljujući novom načinu liječenja, djeca neće trebati na klasičnu kardiokiruršku operaciju u kojoj im se otvara prsni koš i srce, a oporavak će im biti daleko brži i lakši, stoji u priopćenju.

Očekivani završetak liječenja bit će oko 18. godine života, nakon završetka rasta i razvoja, kada će se zahvat ponoviti, proširiti postojeći stent i time postići trajno izlječenje. U Hrvatskoj je do sada na zagrebačkom Rebru izvedeno desetak takvih zahvata.

U riječkom KBC-u stentovi na mjestu suženja aorte postavljeni su 8. ožujka u dvoje djece u dobi od 11 i 12 godina. U kardiokirurškom timu bili su pedijatrijski interventni kardiolozi Neven Čače i Aleksandar Ovuka iz Dječje bolnice Kantride. Operacija je izvedena u sušačkoj angiosali uz pomoć tima suradnika – anesteziologinje Dunje Rački Simić, medicinskih sestara, instrumentara, inženjera radiologije, te uz potporu konzultanta Roberta Sabiniewicza s Klinike za dječju kardiologiju i urođene srčane greške Sveučilišne bolnice u Gdanjsku, u Poljskoj.

Nova metoda liječenja izvodi se u općoj anesteziji, a do mjesta koarktacije aorte dolazi se femoralnim pristupom kroz arteriju u području prepone. Nakon toga krvna se žila snimi kontrastnim sredstvom te se do mjesta suženja uvede balon-kateter na kojem je nerašireni stent (metalna mrežica). Napuhavanjem balona stent se širi, utiskuje se u stijenke krvne žile i tako održava arteriju prohodnom, objasnio je Neven Čače.

Koarktacija aorte je prirođena srčana greška suženja lumena aorte ispod izlazišta lijeve arterije subklavije, koja rezultira opstrukcijom protoka krvi i tlačnim opterećenjem lijeve klijetke srca.

Procjenjuje se da se na tisuću novorođene djece rodi između osmero i desetero djece s prirođenim srčanim greškama, a od toga je jedna srčana greška koarktacija aorte koja se dva puta češće javlja u dječaka, priopćio je riječki KBC.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!