Prvo masovnije cijepljenje u Karlovcu

Vijesti 18. velj 202115:12 0 komentara
koronavirus, covid-19, cjepivo, cijepljenje,
Milan Sabic/PIXSELL, Ilustracija

U Karlovcu je u sportskoj dvorani Ekonomske škole u četvrtak prvu dozu AstraZenecina cjepiva dobilo 300 osoba, što je prvo masovnije cijepljenje, a danas cijepljeni na docjepljivanje trebaju doći 29. travnja, rekao je ravnatelj županijskoga Zavoda za javno zdravstvo Branko Zoretić.

Kako je rekao Branko Zoretić, “već će im prva doza nakon deset dana dati 100-postotnu zaštitu od smrtnosti, ali i od težih oblika covida”.

Prema riječima epidemiologinje Biserke Hranilović, sve je danas prošlo u redu, bez teškoća i znatnijih nuspojava te bez ikakvog izvanrednog događaja.

“AstraZeneca se počela primjenjivati ovaj tjedan u ambulantama obiteljskih liječnika i nismo dobili informacije o značajnijim nuspojavama, a i danas u dvorani je bilo sve u redu. Treba reći i da se ovdje cijepe samo ljudi koji nemaju neke kontraindikacije”, rekla je Hranilović.

U sportskoj dvorani su tri tima cijepila po deset pacijenata iz trideset ambulanti liječnika opće prakse, a popis se sastavljao po kriterijima prioriteta – kronični bolesnici i starije osobe.

Osim tih 300 doza, to su cjepivo dobili i domovi zdravlja u Dugoj Resi (110 doza), Slunju (50 doza) i Ogulinu (260 doza), s tim da će u Ogulinu cijepljenje biti organizirano u subotu.

Prema planu s nacionalne razine, karlovački Zavod za javno zdravstvo ovih dana očekuje oko 550 doza cjepiva Pfizera i Moderne i oko 1400 doza AstraZenecina cjepiva, što ipak još nije potvrđeno, rekao je Zoretić.

Prema njegovu mišljenju, prvo cijepljenje na mobilnom punktu prošlo je dobro iako su se pokazale neke logističke manjkavosti koje će se ispraviti. Primjerice, za tri mobilna tima cjepitelja bilo bi dobro da su četiri upisnika, a ne tri, jer je riječ o starijim osobama pa je potrebno strpljenje pri uzimanju podataka.

Osim tog punkta za cijepljenje, u planu je još jedan veći mobilni punkt u Karlovcu te jedan u Ogulinu, a ostalo će se cijepljenje obavljati u ordinacijama.

Sastavljeno je 45 mobilnih timova primarne medicine, uz četiri mobilna tima Zavoda za hitnu medicinu i dva Zavoda za javno zdravstvo, i oni su spremni za opsežnije cijepljenje.

Do sada je u Karlovačkoj županiji cijepljeno 3918 ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!