Psihijatrica Buzin: Psihofarmaci liječe, a ne potiču psihičke poremećaje

Vijesti 26. ruj 202118:23 > 18:38 0 komentara
Nadica Buzina
N1

Psihijatrica Nadica Buzin bila je gošća Dnevnika N1 televizije te je tom prilikom pojasnila što su točno psihofarmaci.

“Svi koji radimo na psihijatriji u svakodnevnoj upotrebi koristimo psihofarmake. To su lijekovi, jedna velika skupina lijekova koja se primjenjuje u liječenju različitih psihičkih, odnosno psihijatrijskih poremećaja”, istaknula je Buzina.

Navela je da postoji nekoliko grupa psihofarmaka, ovisno o vrsti djelovanja koja se od njih očekuje.

VEZANE VIJESTI

“Tako postoje anksiolitici, koji su tzv. blaži lijekovi, oni lijekovi koji se koriste u svakodnevnoj upotrebi za smanjenje anksioznosti, napetosti kod bolesnika. Najčešće su u kombinaciji s nekim drugim lijekovima, iz skupine antidepresiva i antipsihotika. Antidepresivi spadaju u skupinu lijekova koji se koriste za liječenje afektivnih, odnosno depresivnih poremećaja. Antipsihotici su rezervirani za teže psihijatrijske poremećaje”, kazala je psihijatrica.

Pojasnila je da navedeni lijekovi služe za liječenje određenih poremećaja, a ne da bi izazivali psihičke smetnje.

Je li moguće predvidjeti rizična ili agresivna ponašanja?

“Svi nosimo određene agresivne potencijale. Jedna normalno strukturirana osoba će te svoje agresivne potencijale možda usmjeriti na zadovoljenje nekakvih svojih interesa, hobija i tako. Osobe koje imaju psihičke poremećaje, ali ne u smislu da su duševno bolesne, malo teže svoje agresivne impulse usmjeravaju u socijalno prihvatljive oblike ponašanja i često puta mogu reagirati na način koji baš nije socijalno prihvatljiv”, rekla je Buzina pa dodala:

“Je li moguće sva rizična ponašanja predvidjeti? Nije, ali kada se rade procjene rizika u određenim situacijama koje su bitne za donošenje psihijatrijskih ili sudskih odluka, onda naravno treba uzeti u obzir sve rizične i zaštitne faktore i na temelju toga donijeti buduću procjenu rizika.”

Ističe da je ta procjena rizika jedan od najtežih dijelova posla.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!