Psihologinja o novom slučaju femicida: “Imamo sustav koji podržava nasilnike”

Vijesti 01. ruj 202209:36 0 komentara
N1

Psihologinja Senka Sekulić, koja je inače aktivna u različitim udrugama za zaštitu žena i njihovih prava, govorila je u Novom danu o najnovijem slučaju femicida.

Podsjetimo, u Novskoj je jučer muškarac ubio suprugu, a potom i sebe dok je imao sudsku zabranu prilaska. Psihologinja ističe da ta mjera nije dovoljno dobra da se zaštiti ženu od nasilja.

“Mi imamo osobu koja je prijavljena za prijetnju. To je osoba koja je dobila i mjeru zabrane približavanja, koja je potpuno nemoćna, što se vidi iz ovog slučaja”, kazala je Senka Sekulić.

VEZANA VIJEST

Upozorava da svjedočimo porastu femicida.

“Pogotovo kada nema dovoljno policijskih snaga da suportiraju takve zaštitne mjere, to nije nešto što će žene zaštititi od nasilnika”, kazala je.

Na pitanje što je rješenje, psihologinja ogovara:

“Prvo rješenje bi bilo da naša Vlada i nadležna ministarstva poduzmu veću odgovornost. U ovom slučaju nemamo nikakvu reakciju Vlade, nemamo premijera koji je stao pred kamere i govorio o ovom problemu. Imamo sustav koji podržava nasilnike. Ovo zvuči grubo, ali to je tako.”

Dodaje da je rješenje i da konačno uložimo financijska i druga sredstva u osiguravanje usluga i sredstava za podršku žrtvama rodno uvjetovanog nasilja, što je uostalom propisano i Istanbulskom konvencijom.

“Isto tako da se ide u razne edukacije, od vrtića do dionika u institucijama. To se ništa ne radi”, ističe Sekulić.

Kaže i da Hrvatska nema arikuliran femicid u zakonu kao takav te nema dovoljno razumijevanja za žrtve.

“Nasilje nad ženama u ovoj zemlji nije prioritetan problem. Stvara se atmosfera straha u kojoj nakon ovoga će žena još duže razmišljati hoće li prijaviti nasilje. Teško ga je prijavljivati u ovom kontekstu”, poručuje Sekulić.

Smatra da je izuzetno bitno da žena koja je žrtva nasilja uz prijavu, pronađe i osobu koja će je podržavati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!