Puhovski o završnici kampanje: Oporba se ponaša kao Iran, a HDZ kao Izrael

Vijesti 14. tra 202419:19 0 komentara

Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je u N1 Dnevniku s Ilijom Jandrićem završnicu kampanje za parlamentarne izbore koji se održavaju 17. travnja.

Na samom je početku izdvojio što ju je obilježilo.

“U oštroj konkurenciji zadnjih kampanja zadnjih 30 godina, ova je bila s najmanje političkog sadržaja. Svugdje se u svijetu događa nešto što nazivamo personifikacija politike, da se bira između osoba, ne strategija, koncepcija ili svjetonazora”, izjavio je Puhovski pa se osvrnuo na sukob Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića:

“Uopće nismo imali rasprave. Milanović je ukinuo program. Plenković je išao u istom smjeru. A oporba se ponaša kao Iran, poslali smo 400 dronova na Izrael, doduše jedan je pogodio, ali velika je stvar da smo poslali 400 dronova. Oni su se time bavili, a ovi su kao Izrael rekli da mogu dalje kao dosad jer ih nisu pogodili.”

Naglasio je i da su SDP i HDZ sličniji nego ikad prije.

“Jedina logična solucija bila bi njihova koalicija, ali su se toliko zakrvili da je to nemoguće. Dogodit će se da u srijedu ništa nećemo znati. Ono što hoću reći, najvjerojatnije će pravi cirkus početi u srijedu navečer, kad vidimo koliko kome nedostaje. Nije sasvim jasno hoće li sve manjine biti zajedno i koliko je moguće da Milanović spoji ljevicu i desnicu.”

Tako nešto tek treba vidjeti, a dok se čeka, svjedočili smo sukobu dvojice državnika i oko napada Irana na Izrael. Naime, jedan drugo su optuživali da nemaju sposobnosti za kvalitetnu vanjsku politiku.

“Čini mi se da je Milanović više u pravu. To doista nije naš rat, ali da rat u Ukrajini nije naš rat mi se čini pretjerano jer nam je bliže i utječe na nas. Tip igranja nesvrstanosti mi se čini sumnjivim. Između nas i Ukrajine je samo Mađarska, nismo toliko daleko. Na njegovoj sam strani u smislu da nisam za rat, ali nije da nas se ne tiče.”

Aktualne su i Nacionalove snimke, gdje je netko snimao Plenkovića kako priča o Ivanu Penavi i medijima “koji su se urotili protiv njega”.

“Ideja da mediji ruše vlast je utoliko sumnjiva što i da se to dogodi, neka druga vlast mora doći. Opet će to biti političari, a ne mediji. I opet bi bila ista situacija, ne odmah, ali za otprilike šest mjeseci. S druge strane, paranoja je profesionalna bolest političke klase, bez toga ne mogu živjeti. A ovo što se događa je preslika onoga što se dogodilo Milanoviću dok je razgovarao s braniteljima u šatoru. Njega je to pogodilo, ali Plenkovića neće u smislu da bi gubio vlast. Mislim da će se DP podijeliti, a HDZ će morati pronaći krivca za snimanje. Opet ćemo imati nekih 76 ili 77 mandata na razini većine i tu je Plenković spretniji. Milanović je slab i nesposoban za pregovore, što se pokazalo prije osam godina. Grbin je odličan, ali on nikoga ne predstavlja i tu je problem strane Rijeke pravde. Plenkovićeva strana imat će većinu u odnosu na Rijeke pravde, ali svi su se, više manje, javno zarekli da neće s njima. Osim manjinaca”, naglasio je Žarko Puhovski.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!