Puljak: Ambicije su mi velike, želim da Split postane najbolji grad u Hrvatskoj

Vijesti 11. pro 202116:33 > 17:36 0 komentara
Ivo Cagalj/PIXSELL

Predsjednik stranke Centar i splitski gradonačelnik Ivica Puljak u subotu je ustvrdio kako u Hrvatskoj postoji lažna dilema "ili javno ili privatno", istaknuvši kako je potreban suživot i javnog i privatnog.

Puljak je kao predsjednik stranke Centar danas domaćin cjelodnevne konferencije pod nazivom Javno dobro i privatno poduzetništvo na kojoj se, kako je pojasnio, raspravlja o suradnji javnog i privatnog.

“Želimo da se lažna dilema ‘ili javno ili privatno’ pretvori u ‘i javno i privatno’ za dobrobit svih građana,” rekao je Puljak na konferenciji za novinare.

Konferencija Javno dobro i privatno poduzetništvo je, pojasnio je, početak serije diskusija stranke Centar o tome kakve javne politike trebaju Hrvatskoj.

Po njegovim riječima ulazimo u razdoblje “neobičnog mira”  kojem ćemo u Hrvatskoj u sljedeće tri godine biti bez izbora.

“To je pravo vrijem da sagledamo kakvu budućnost mi Hrvatskoj želimo i da se maknemo od dnevno-političkih i populističkih politika te da razmislimo o dubokim promjenama u društvu, onakvima kakve nam trebaju da postanemo moderna i napredna zemlja,” kazao je Puljak.

Kritičari zamjeraju Puljku da se kao predsjednik stranke Centar usmjerava na bavljenje politikom na nacionalnoj razini, a zanemaruje probleme u Splitu čiji je gradonačelnik.

“Neki od mojih kritičara kažu da su moje ambicije velike, ja kažem – da. Moje ambicije su jako velike, one su da Split postane centar svijeta, najbolji i najmoderniji grad u Hrvatskoj. Ja sam sto posto posvećen svojoj ulozi gradonačelnika Splita,” istaknuo je Puljak.

Sve promjene koje je stranka Centar s partnerima uvela u Splitu želi, kaže, proširiti na cijelu Hrvatsku.

“Moj osnovni cilj u ovom trenutku je da građani Splita imaju najbolje moguće usluge i da grad Split postane predvodnik trendova u regiji i na Mediteranu”, ustvrdio je Puljak.

Na novinarsku podsjećanje kako nekoliko pokušaj uspostave liberalne opcije, koje su predvodili Dragutin Lesar, Mirela Holy i Vesna Pusić nije polučilo veće rezultate, Puljak je kazao kako stranka Centar “ne kani slijediti njihov put.”

“Mi mislimo da liberalna politika, nažalost, nije uspjela u Hrvatskoj zbog trgovinskih interesa i različitih struja liberalnih opcija. Mi (Centar) smo mlad politička opcija koja napreduje ustavno, održivo i polako”,  pojasnio je Puljak dodavši kako Centar surađuje i s liberalnim strankama u zapadnoeuropskim zemljama.

“Liberalne ekonomske politike su politike svakog modernog društva,” naglasio je.

Kao primjer liberalne suradnje privatnog i javnog naveo je vrtiće u Splitu rekavši kako postoje i privatni i javni vrtići kojim je Grad Split izjednačio cijene te su “usluge u njima sve kvalitetnije”.

Govoreći o suživotu javnog i privatnog u Hrvatskoj, Puljak je spomenuo i privatne škole te privatne staračke domove.

Ekonomska analitičarka Vesna Pribičević koja sudjeluje na splitskoj konferenciji u organizaciji stranke Centar i fondacije  “Friedrich Nauman”, istaknula je kako sukob između javnog i privatnog postoji zato što “postoje pojedinci u Hrvatskoj koji jako dobro žive od potenciranja tog sukoba”.

“U Hrvatskoj postoji duga liberalna tradicija pomirivanja javnog i privatnog koja je bila politički eutanazirana i treba ju oživjeti”, poručila je  Pribičević.

Po njenom tumačenju, veliki animozitet javnog i privatnog je posljedica nedovršen tranzicije i velikog razočarenja ljudi u tranziciju jer se kroz tranziciju vidjelo “da javno vrlo lako postaje privatno i to često na neregularan način”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!