Pulmolog o problemu pušenja: Jedan period je utjecao na psihološku labilnost i sve unazadio

Pulmolog Saša Srića u Dnevniku N1 s Lucijom Ptičar razgovarao je o problemu pušenja uoči Svjetskog dana borbe protiv raka koji se obilježava u nedjelju, 4. veljače.

“Prevencija je najbitnija i s tim uvijek sve počinje”, ističe pulmolog Saša Srića i dodaje: “Intenzivno radimo na osvješćivanju građana koliko je pušenje štetno, vjerujem da smo uspjeli utjecati i da je svjesnost na višoj razini.”

Komentirajući promjene u posljednjih 10 do 15 godina istaknuo je da smatra da se svijest građana povećala, no ne onoliko koliko bi stručnjaci željeli:

“Nažalost posljednjih nekoliko godina, budući da je bio period covid kriza, potresa, ratova, to je period kad je i psihološka labilnost utjecala da je ljudima teško prestati, i opet se pojavio trend u kojem moramo i dalje isticati i poticati prestanak puštenja.”

Premda brojna istraživanja ukazuju na povezanost raka pluća i cigareta, Srića kaže da neprestano treba ponavljati. “U bolnicama vidimo ljude koji već imaju neke stadije bolesti, na to treba utjecati. Preventiva je beskrajno bitna. Mora se početi i u obrazovnim ustanovama poticati, u obiteljima, to je nepresušna tema na kojoj će se morati kontinuirano raditi.”

Napomenuo je i da se initenzivno radi na nacionalnom planu borbe protiv raka, ali i da građani redovno trebaju na sistematske preglede.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.