Pulmolog pojasnio o čemu ovisi hoće li biti potrebne nove restrikcije najesen

Vijesti 01. kol 202209:08 > 10:10 3 komentara
N1

Pulmolog Saša Srića govorio je u Novom danu o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, stanju u bolnicama, ali i prijetnjama koje liječnici dobivaju od protivnika cijepljenja.

“Što se tiče rasta broja zaraženih, ne bi trebali biti zabrinuti s obzirom da je klinička slika puno blaža u odnosu na prethodne sojeve”, kazao je Srića dodajući da se najveći dio pacijenata na covid odjelima zapravo odnosi na asimptomatske pacijente koji su hospitalizirani zbog drugih bolesti, ali je onda slučajno otkriveno da imaju covid te su zbog toga smješteni na covid odjel.

“Obzirom na brojne mutacije svih mogućih sojeva i podtipova, ne možemo govoriti o kolektivnom imunitetu, ali se imunitet ipak stvara. Dobar dio je prebolio, što znači da i ako dobije novi oblik, a uz to je cijepljen, razvit će blažu kliničku sliku. Novi sojevi zaobilaze imunološki sustav, ali cjepiva štite od težih kliničkih slika, hospitalizacija i smrti”, ističe pulmolog.

Na pitanje zašto ne treba čekati novo cjepivo koje stiže najesen, Srića je pojasnio da bi 9. mjesec mogao biti relativno kasni mjesec za pacijente koji mogu razviti teške simptome. Savjetovao je i primanje četvrte doze građanima starijim od 80 godina

Rekao je i da je teško reći u ovom trenutku hoće li biti potrebne nove restrikcije najesen.

“Znamo da najesen ljudi više borave u zatvorenim prostorima. Sada na ljeto bilo kakve restrikcije ne bi imale smisla. Ne treba nikoga napadati zašto sada ne nosi maske. Ako će doći do drastičnog porasta i ako će doći do porasta hospitalizacija i značajnog porasta smrti, uvijek treba i takve odluke razmotriti”, kazao je Srića.

Stanje u bolnicama

“U KBC-u Zagreb, iako smo potpuno puni, dominiraju pacijenti starije životne dobi. Od mlađih dominiraju imunološki kompromitirani kronični pacijenti i oni koji nisu cijepljeni. Oko 85 posto pacijenata je onih koji su asimptomatski te koji su došli zbog srčanog udara, srčanog popuštanja, koji su u bolničkoj obradi, a nisu primarno zbog covida. Nekoliko pacijenata, njih 10-15, imaju potrebu za kisikom i razvijenu upalu pluća”, naveo je Srića.

Smatra da su, s obzirom na prirodu medicinske struke i druge infekcije, maske nužnost i da bi općenito u zdravstvu trebale ostati kao trajna opcija. “Zaposlenike ne testiramo na dnevnoj bazi. Ako razvije simptome, sam je svjestan da se treba testirati”, kazao je Srića o mjerama u bolnicama.

O ministru Viliju Berošu kazao je:

“Ministar je imao višefazni pristup tijekom pandemije. Doživljavali smo ga kao spasitelja, u početku je stožer bio beskrajno organiziran. Onda je došla faza nesnalaženja, svi smo zajedno učili, a kako je vrijeme odmicalo u nekim stvarima se nije radilo najtransparentnije. Tako da je objavljivanje samo na Twitteru, po meni, bijeg od odgovornosti i to ne mogu opravdati.”

Podjela društva

Komentirao je i samoubojstvo austrijske liječnice koja se ubila nakon prijetnji antivaksera.

“To je zaista tužno. Žena koja je predano izvještavala, radila, tumačila koliko se bitno cijepiti, doživljavala svakodnevne prijetnje antivaksera, što je nedopustivo i djelo koje se može smatrati nedjelom, borbom protiv ljudskog zdravlja”, rekao je Srića.

Potvrdio je da se i sam suočavao sa sličnim prijetnjama.

“Naravno, često sam na društvenim mrežama imao neugodnih komentara, ali su me još više motivirali, nisu me uplašili. Dobio sam i puno podrške. Bila je i ona lista 10 neprijatelja Hrvatske, gdje su bile izrečene prijetnje, ja sam bio na 7., 8. mjestu, nisam uspio ugroziti prvu trojku i boriti se za medalju”, kazao je Srića dodajući da mu nije bilo ugodno.

“Ali nešto što te ne ubije, ojača te. Dalo mi je dodatni motiv da se borim za istinu i zdravlje građana”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare