“Putin Nijemcima nudi plin poput jabuke u rajskom vrtu”

Svijet 18. lis 202218:08 1 komentar
Rokas Tenys / Alamy / Alamy / Profimedia / ilustracija

Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić javio se iz Njemačke za Newsroom i komentirao energetsku krizu koja je nastupila u toj zemlji.

“Zima još nije na vidiku, što raduje njemačka skladišta plina, ali i vladu u kojoj vlada neizvjesnost. Sinoć je stigla vijest o tome ako će preostale tri nuklearke koje su trebale biti ugašene nastaviti s radom do sredine travnja iduće godine. Kancelar Scholz je donio odluku i povukao kočnicu nakon višetjedne drame koja se odvijala unutar vlade.

VEZANE VIJESTI

Dva su ministra vodili pravu rovovsku bitku oko toga treba li dozvoliti nuklearkama da rade. Zeleni su se tri dana verbalno svađali treba li dozvoliti da dvije bavarske nuklearke nastave s radom. Scholz je ovom odlukom pomrsio račune i napravio određeni kompromis”, rekao je.

Kako navodi, Scholz je poslao pismo u kojem piše “Dragi moji, dugo ste se svađali, ali sada je vrijeme da donesem odluku jer nema puno vremena za zakonsku regulaciju te priče, Vaš Olaf”.

“Scholz je time pokazao da on mora na kraju presjeći ‘na silu’. Prije nekoliko tjedana stručnjaci su se bavili pitanjem trebaju li Njemačkoj nuklearke. Zaključili su da ne trebaju. Nijemci su došli u situaciju da iz obnovljivih izvora proizvode više električne energije nego zemlje poput Francuske. Trenutna situacija pomalo podsjeća na video igricu da se krene i dođe do kraja, a nemate mogućnost ‘umrijeti’ i nastaviti iz početka”, rekao je.

Kaže da su od četiri cijevi plinovoda sjeverni tok 1 i 2 oštećene tri. “Baš jedna nije toliko oštećena da kroz nju može teći plin i ta cijev je ona iz sjevernog toka 2. U njoj je bio plin i spreman je ako ga Njemačka želi primiti. Zato je ta Putinova ponuda mnoge podsjetila na situaciju iz rajskog vrta ‘daj zagrizi ovu jabuku i ništa ti neće biti’. Kada bi Nijemci zagrizli tu jabuku, to bi moglo imati ogromne posljedice na zapadnu koaliciju. Znamo kakav stav Amerikanci imaju o sjevernom toku 2”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare