Račan SDP-ovog premijerskog kandidata zove – Walter

Vijesti 19. ožu 202411:48 1 komentar

Član predsjedništva SDP-a Ivan Račan gostovao je u N1 Studiju uživo kod Igora Bobića gdje su govorili o kampanji SDP-a za parlamentarne izbore.

Na pitanje sumnja li SDP, nakon svih događaja i odluke Ustavnog suda, u odabir Zorana Milanovića, Račan odgovara da mu je teško odgovoriti na to zbog rizika od sankcija.

“Dovodite me u tešku poziciju jer je Ustavni sud uveo verbalni delikt i ja ako odgovorim na ovo pitanje riskiram sankcije pa čak i poništavanje izbora. Ne smijem ništa odgovoriti dok ne završe izbori”, rekao je Račan.

Tko je SDP-ov kandidat u slučaju pobjede na izborima?

“Nazovimo ga u ovom slučaju Walter”, kaže Račan i dodaje da to nije unaprijed smišljen nadimak.

Ne slažemo se s odlukom Ustavnog suda

Račan je komentirao odluku Ustavnog suda o Milanovićevom sudjelovanju na parlamentarnim izborima.

“Mi se s njome ne slažemo, ali smo legalisti i poštovat ćemo odluku Ustavnog suda. Nije prvi put da Ustavni sud donosi političku odluku koja ide u korist njihovog nalogodavaca. Moramo se s tim nositi.”

“Mi možemo imati sankcije i to može završiti poništavanjem izbora ako mi nastavimo promovirati našeg kandidata kao do sada. Otvara se cijeli niz pitanja. Smiju li druge stranke govoriti tko je SDP-ov kandidat? Smije li HDZ napadati tog kandidata? Puno je nepoznanica. Nejasna je odluka Ustavnog suda, mi je pokušavamo poštovati najbolje što možemo.”

Kao jedan od temeljnih problema Hrvatske Račan navodi sporo i neefikasno pravosuđe.

“A ovdje smo doživjeli da kada se hoće, može se donijeti neka odluka u nevjerojatno kratkom vremenu. To ulijeva povjerenje da je moguće da Hrvatska bude bolja država u kojoj će pravosuđe bolje funkcinirati, ali do toga možemo samo mi dovesti.”

Račan nije htio odgovoriti je li bio upoznat s planom da će Peđa Grbin predstaviti Milanovića kao SDP-ovog kandidata za premijer, ali kaže da mu u tom procesu nije sporna demokratska procedura.

“U javnosti se vrti teza o krizi vodstva SDP-a. Nije do ovoga došlo jer je kriza vodstva, valjda je vodstvo znalo što radi i kad. Gdje je povređena demokratska procedura? To naprosto govore ljudi koji ili ne žele dobro ili ne razumiju. Ili imaju potrebu nešto reći, a nemaju što za reći.”

Mnogi koji se bave ustavnim pravom tvrde da se samo po sebi razumije da se predsjednik države ne može kandidirati za premijera, ali Račan to ne vidi tako.

“Naravno, to je u duhu Ustava. Što je u duhu čovječnosti, u duhu pravde, u duhu boljeg života? Ne možemo razgovarati o duhu”, smatra Račan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare