Radić: U slučaju ratne ugroze i opasnosti bili bi za suradnju s HDZ-om

Vijesti 16. svi 202320:41 0 komentara
N1

Je li Domovinski pokret potencijalni koalicijski partner HDZ-a nakon idućih izbora? Bi li surađivali s Plenkovićem? Postoji li u Hrvatskoj opasnost od ekstremističkih skupina? Kako je doživio posjet Auschwitzu i Katinskoj šumi?, pitanja su na koja je u Pressingu Ilije Jandrića odgovarao Mario Radić, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta.

Nedavno je Ivan Penava rekao da on ne isključuje mogućnost suradnje s HDZ-om. “Isti odgovor bi bio da su me pitali i isključujem li suradnju sa SDP-om. Ne isključujem”, kaže Penava.

Rekao je da na mogućnost suradnje s Katarinom Peović ne bi odgovorio “ni sa da ni sa ne” “Dijemetralno smo suprotni, svjetonazorski i mislim da u toj priči mi nemamo što raditi”, kaže Penava. “Da ne pričamo paušalno, trebali bi definirati suradnju, no mi svjetonazorski ne idemo skupa”, rekao je.

Na pitanje Ilije Jandrića jesu li time sebi pucali u nogu godinu dana prije izbora, Mario Radić je rekao kako je ta izjava bila telefonski intervju Ivana Penave Novom listu u kojem je Penava na uzastopce postavljeno pitanje da li a priori, Domovinski pokret isključuje suradnju s HDZ-om, odgovorio da a priori ne isključuje.

“A to je potpuno i istina. Mi u nekim lokalnim sredinama surađujemo s HDZ-om, a u slučaju ratne ugroze i opasnosti za Hrvatsku naravno da bi bili spremni za suradnju. Znamo i da su takve vlade, nacionalnog spasa postojale u kojima su surađivali svi akteri”, rekao je Radić i dodao da je Penava na takvo pitanje, isključuje li suradnju u svim slučajevima rekao da naravno da ne isključuje suradnju u baš svim slučajevima. “Od te male izjavice nastala je šuma”, rekao je Radić i dodao: “uskoro ćemo imati jedan veliki skup na kojima će svim biti jasno koliko podržavamo vladu i Andreja Plenkovića“.

Na pitanje hoće li, ako ga Plenković pozove na pregovore o izbornoj koaliciji, ako mu baš oni budu nedostajali za sataviti vladu, surađivat s HDZ-om Radić odgovara: “Mi imamo naše politike od kojih nećemo odustati. U slučaju da netko pristane na naše uvjete, provoditi naše politike sa svima ćemo surađivati”.

Je li još uvijek uvjet suradnje s HDZ-om da premijer ne bude Andrej Plenković, Radić kaže kako je to govorio Miroslav Škoro. Ističe da smo još daleko od izbora. “Mi ne možemo zamisliti da s ovakvim HDZ-om i ovom politikom koju Plenković provodi, surađivati. Ne vidimo veliku razliku između politike HDZ-a, Možemo i SDP-a i ne vidimo način na koji bi smo mogli s bilo kim od njih koalirati. Ali vidit ćemo što će vrijeme donijeti”, rekao je Radić.

“U politici je najbitnije donijeti mandate, pa onda bilo što pričati. Ako ne dođemo s ijednim mandatom, odnosno dođemo s 50 mandata onda to naravno nisu iste situacije”, zaključio je Radić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!