Raščišćavanje pruge nakon nesreće do deset dana, alternativni pravac za teret preko Slovenije

Vijesti 12. pro 202316:18 0 komentara
Nel Pavletic/PIXSELL

Raščišćavanje pruge nakon željezničke nesreće koja se u ponedjeljak dogodila nedaleko Rijeke moglo bi trajati sedam do deset dana, a dogovoreno je da alternativni pravac za neprekidni prijevoz tereta iz Rijeke bude preko Slovenije, doznaje se iz HŽ Infrastrukture.

„S obzirom da se nesreća dogodila u usjeku i da nam vremenske prilike ne idu na ruku, raščišćavanje bi moglo trajati sedam do deset dana. Naš je plan doći s obje strane i početi vagon po vagon rezati i izvlačiti,“ odgovorili su Hini iz HŽ Infrastrukture.

Za prijevoz putnika su organizirani autobusi, a teretni promet neće se moći odvijati prugom dok se ne otkloni i zadnji dio vlaka.

Kako teretni promet ne bi stajao, sa slovenskom tvrtkom Slovenske železnice – Infrastruktura dogovoreno je da alternativni pravac za neprekidni prijevoz tereta iz Rijeke bude preko Slovenije, tj. kolodvora Ilirska Bistrica do 22. prosinca, odnosno dok se mjesto događaja i željeznička infrastruktura ne saniraju.

„Očevid nesreće još je u tijeku, najavljeno je da bi istražne radnje trebale biti gotove u poslijepodnevnim satima, a tada kreće i raščišćavanje. Međutim, istraga nadležnih tijela nastavlja se i nakon toga,“ naveli su iz HŽ Infrastrukture.

Tri istražitelja željezničkih nesreća Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu izašla su u ponedjeljak na teren radi očevida nakon naleta teretnog vlaka na pružno vozilo u ponedjeljak ujutro kod Rijeke.

Iz Agencije su u utorak rekli kako očevid traje, prekinut je jučer oko 17 sati zbog mraka, a nastavljen jutros oko osam sati te bi u srijedu trebao biti završen.

Nakon što se prikupe svi relevantni podaci u vezi nesreće i napravi analiza svih podataka, utvrdit će se je li bilo propusta u vezi sigurnosti željezničkog sustava te će se odlučiti o pokretanju sigurnosne istrage, naveli su iz Agencije

U sudaru teretnog vlaka prijevoznika Rail Cargo Carrier – Croatia, koji je prevozio žitarice, i pružnog vozila TMD HŽ Infrastrukture, koji se u ponedjeljak ujutro dogodio između kolodvora Meja i Škrljevo nedaleko Rijeke, nije bilo teže ozlijeđenih ni smrtno stradalih osoba.

Teretni vlak s 19 vagona, koji se iz Mađarske kretao prema Rijeci, iz nepoznatih razloga nije se zaustavio na kolodvoru Meja, što je bilo obavezno.

Nakon što je prošao kroz kolodvor, na otvorenoj pruzi naletio je na pružno vozilo, koje služi za održavanje željezničke infrastrukture.

Pretpostavlja se da su otkazale kočnice teretnog vlaka, nakon čega je dio teretnog vlaka iskočio iz tračnica, a teret se rasuo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!