Reakcije na prosvjed: “Umjesto s kobasicom i šunkom, goste ćemo dočekivati s jeftinim parizerom”

Vijesti 28. stu 202319:22 0 komentara

Seljački prosvjedi nisu zaobišli ni Sabor. Tema je to o kojoj se govorilo i u sabornici i izvan nje. Mahalo se parizerom i kobasicama, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković nazivalo grobaricom svinjgojstva, a Vladu se prozivalo da nema sluha za male proizvođače koji mahom svinje drže kako bi se prehranili i da bi trebala pokazati više takta. Oporba redom odbacuje teze da su seljaci izmanipulirani i da iza prosvjeda stoje određene političke stranke.

Nije trebalo dugo čekati da se netko od saborskih zastupnika pojavi kao šokac.

“Kolegice i kolege, hvaljen Isus i Marija, tako se kaže kod nas u Slavoniji”, kazao je saborski zastupnik Marijan Pavliček.

Parizer umjesto kobasice

A ondje se još donedavno slobodno uzgajalo, klalo i proizvodilo. Sad se prosvjeduje. Nitko nikad nije napravio ovo što je napravila ova Vlada i ova ministrica poljoprivrede, zagrmio je zastupnik Pavliček.

“I tako će trajno biti upisana u povijesti da je uništila tradicijsko svinjogojstvo u Slavoniji. Mi i naši preci smo u Slavoniji desetljećima i stoljećima dočekivali goste s domaćim proizvodima, s kobasicom, sa šunkom, sa slaninom, s debelkom, a od ove zime, upravo zahvaljujući ministrici, ćemo ih morati dočekivati s jeftinim parizerom”, poručio je Pavliček.

N1

Pavliček je domaću kobasicu rado narezao i nije se osvrtao na poruke iz HDZ-a.

“Jako dobro znate da će svinjokolje biti, jako dobro znate da toga mora doći jer više nema novih slučajeva afričke svinjske kuge i jako dobro znate da mjere daju svoje rezultate”, rekao je Nikola Mažar (HDZ).

Druge je zastupnike cijela situacija s kugom i mjerama podsjetila na neka druga vremena.

“Provode li se mjere na najbolji mogući način, pretjeruje li se, kao što je to bio slučaj u vrijeme korone, to je drugo pitanje”, navodi Davorko Vidović, predsjednik Socijaldemokrata.

“HDZ pokušava ugasiti vatru”

S mjerama se trebalo radikalno krenuti odmah čim su se pojavili prvi slučajevi. Ali nije. Kao što se nije komuniciralo sa seljacima niti se zastupnicima odgovaralo na pitanje o svinjskog kugi. I danas imamo to što imamo, kažu u SDP-u.

“Kad imamo kompletan bojkot na sustavnu i konkretnu informaciju što se događa, kad seljaci nakon toga ustanu i krenu blokirati prometnice, to nekoga čudi”, ističe šef SDP-a Peđa Grbin.

A ne bi trebalo jer su problemi puno veći i puno dublji.

“HDZ sada pokušava ugasiti vatru koja se razgorila nakon svinjske kuge, ali koja tinja već jako dugo jer su poljoprivrednici, poljoprivreda i sama Slavonija svedeni na koljena”, kazala je saborska zastupnica Ivana Kekin.

I dok oporba odreda odbacuje teze Vlade da iza prosvjeda stoje određene političke stranke, uz deklarativnu potporu s Markova trga, stiže i ona konkretna na terenu – malo C vitamina s Neretve.

“Od Marije Vučković, ovo šalje ministrica…lijepo od nje”, poručio je Mostovac Nikola Grmoja.

N1

Dolazak u Slavoniju nije politički motiviran, kaže Grmoja. “Mi smo samo tu gdje je narod. Ja mislim da je to naš zadatak. Do ispunjenja zahtjeva imat će našu podršku.”

Kako god i kada god završili prosvjedi, neće biti pobjednika. Svatko će zbrajati štetu, jedni zbog svinja, drugi zbog politike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!