Realizacija EU projekata: Do boljih rezultata uz jačanje projektnog menadžmenta

Vijesti 14. tra 202315:49 0 komentara
EU projekti

U Zagrebu je održana konferencija „Izazovi projektnog menadžmenta – znanje i vještine potrebne uspješnim voditeljima projekata“, na kojoj se raspravljalo o novim obrazovnim programima kojima je cilj podizanje projektnih kompetencija kod osoba koje na bilo koji način sudjeluju u radu na projektima

„Projekti u Hrvatskoj kasne zbog brojnih poremećaja, povećanja cijena radova i dobara koji u konačnici povećavaju ukupne troškove i nedovoljno razvijene kompetencije projektnih timova zaduženih za implementaciju složenih projekata, no zabrinjava i to što Hrvatska kasni za svjetskim trendovima i nedovoljno se fokusira na dobrobiti koje projekti stvaraju za širu zajednicu.“, istaknuto je, između ostalog, na konferenciji „Izazovi projektnog menadžmenta – znanje i vještine potrebne uspješnim voditeljima projekata“, koja je u petak, 14. travnja održana u organizaciji Učilišta EU Projekti – Ustanove za obrazovanje odraslih i tvrtke Avelant, uz potporu vodećih strukovnih organizacija s područja projektnog menadžmenta: Hrvatske udruge za upravljanje projektima (IPMA Hrvatska), PMI udruge za upravljanje projektima Hrvatska (PMI Hrvatska) te PM2 Alliancea.

Ariana Vela

Razgovaralo se i o hrvatskim specifičnostima, primjerice o tome da većinu svojih investicija financira iz fondova EU. Prema posljednjim podacima Europske komisije, Hrvatska, sa stopom isplaćenih EU sredstava od 81%, zauzima 13. mjesto po stopi iskorištenosti EU fondova za financijsku perspektivu 2014. – 2020. Rok za korištenje sredstava ističe krajem ove godine, a istovremeno Hrvatska koristi sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kao i novog Višegodišnjeg financijskog okvira. Kompleksne procedure i zahtjevi u pripremi i upravljanju projektima koji se više ne odnose isključivo na EU procedure, otežavaju provedbu projekata i izazivaju ozbiljnu zabrinutost za uspjeh u periodu do 2030. godine.

Jedno od rješenja problema u provedbi projekata, a time i korištenja svih dostupnih izvora financiranja jest jačanje kapaciteta svih dionika u segmentu projektnog menadžmenta. Na konferenciji su predstavljeni novi obrazovni programi Učilišta EU PROJEKTI u području projektnog menadžmenta koji predstavljaju jedno od rješenja za izazove s kojima se Hrvatska i regija suočavaju. Na konferenciji se upozorilo i na podatke vodećih strukovnih organizacija iz područja projektnog menadžmenta, prema kojima se do 2027. godine predviđa potreba od 88 milijuna profesionalaca potrebnih za rad u projektnim ulogama u cijelom svijetu, a vrijednost projektno orijentiranog dijela gospodarstva doseći će 20 milijardi eura. S druge pak strane, svjetska istraživanja pokazuju vrlo nisku razinu ostvarenja temeljnih projektnih ciljeva (vremena, novca i opsega projekta), pri čemu veliku ulogu svakako igra i nedovoljna osposobljenost osoba koje sudjeluju u projektima. U raspravi su sudjelovali doc. dr. sc. Ernest Vlačić (predsjednik Tematskog inovacijskog vijeća za energiju i održivi okoliš), prof. dr. sc. Mladen Vukomanović (predsjednik IPMA Hrvatska), Sanja Georgina Stropnik, PMP (predsjednica PMI Hrvatska), Marko Šimac, dipl. ing. građ. (regionalni koordinator PM2 Alliancea), Ariana Vela, MBA (direktorica AVELANT d.o.o.), Vitomir Vela, mag. rel. int. (ravnatelj Učilišta EU PROJEKTI) i dr. sc. Zlatko Barilović (direktor za razvoj obrazovnih programa Učilišta EU PROJEKTI).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!