Resnik kao nova tema prijepora: “To je megaprojekt gdje se spajaju svi Bandićevi stari projekti”

Vijesti 11. pro 202320:27 1 komentar

Odvoz smeća u Zagrebu provodi se u kapacitetu smanjenom za čak 50 posto, kažu iz sindikata.

Pred ulazom na Jakuševec od jutra su se stvarali redovi jer su kamioni ulazili na smetlište jedan po jedan – pa se građani pitaju hoće li otežan odvoz dovesti do gomilanja smeća u gradu.

Istodobno, najave o gradnji centra za gospodarenje otpadom u Resniku uznemirile su stanovnike istoka Zagreba i motivirale oporbu na žestoke kritike prema gradskoj vlasti a posebno je zanimljiv trenutak u kojem HDZ tvrdi da nema ništa iz vremena koalicije s Milanom Bandićem, kad je 2018. sklopljen Sporazum o suradnji na pripremi projekta Centar za gospodarenje otpadom Zagreb i gdje jasno piše da će se centar nalaziti na području grada Zagreba.

Radnici koji su ulaz na Jakuševec čekali i do dva sata, nisu skrivali nezadovoljstvo.

“Među radnicima podružnice Čistoća i dan danas vladaju psihoza i strah jer se dogodio drugi odron koji je bio strašan. Shvaćamo da među radnicima vladaju strah i panika jer pazite – to je mogao biti bilo tko od nas”, rekao je Pavao Barbarić iz Novog sindikata radnika Čistoće.

A zabrinutost za svoje zdravlje izražavaju i stanovnici Resnika – gdje bi se trebao graditi novi centar za gospodarenje otpadom.

“Mislim da bi to narušilo definitivno zdravlje svim ljudima kao što je tamo na Jakuševcu sad. naravno, ništa se ne poduzima dok se ne dogodi nešto loše.”

“Sve najgore za cijeli grad i za nas.” – A jeste li uopće informirani kako bi to izgledalo? – “Sve na balkanski način.”

“Nisam i ne zanima me. Što god da dođe od njih, ne zanima me.”

S druge strane, oni nešto informiraniji vjeruju da bi suvremene tehnologije, kakve najavljuje gradska vlast, omogućile nastavak normalnog života.

“Ja sam vani 40 godina bio. Usred Zuricha ima, usred Beča ima, usred Munchena. I nema nikakvih problema. Ako se ugradi nešto što ima filtere i ostalo sve, ne bi trebalo biti problema. Svi bježimo da maknemo od sebe, a svi bismo odlagali otpad.”

“Bilo bi možda dobro da se to transparentnije prikaže i da se educira ljude. Mislim da je edukacija u pitanju. Sigurno se otpad može koristiti za dobivanje energije, a ne za gubitak. I smanjiti drastično.”

Gradonačelnik Tomislav Tomašević pojašnjava: “Mi ćemo naravno inzistirati, a to nam je i obaveza, na najboljoj i najmodernijoj tehnologiji koja neće ni na koji način narušiti kvalitetu života, kako građana Resnika, tako i svih drugih građana.”

Zastupnik Renato Petek kaže da je najveći problem to što je projekt obavijen velom tajne – nejasno je hoće li tamo biti i spalionica ili ne.

“To je zapravo megaprojekt gdje se spajaju svi Bandićevi stari projekti u jedan, ali o njemu i toj studiji o kojoj se govori mi zapravo ne znamo ništa. Ja sam prije tjedan dana prvi put čuo da ona uopće postoji”, poručuje Petek.

Ponovne najave o gradnji centra izvukle su tamošnje građane na ulice, a oporba kritizira vladajuće.

“Građani Resnika su pokazali što o tome misle, a nikada nije dobro ići protiv naroda. Zagrebački HDZ nikad nije glasao, unatoč tome što sada zagrebački gradonačelnik govori, koji je također bio protiv Resnika, kada se valjao po podu kao zeleni aktivist”, izjavio je Mislav Herman iz HDZ-a.

Herman pamti jedno, Tomašević drugo. Upire prstom u HDZ i kaže – jeste glasali za ovu lokaciju na kojoj sad zarađujete jeftine političke bodove.

“Na te planove su sva resorna ministarstva koja HDZ vodi dala suglasnost. Sva”, podsjeća Tomašević.

I dok prepucavanja traju – rizik za radnike na Jakuševcu raste, smeće se gomila na ulicama, a računi za građane – unatoč smanjenom odvozu – ostaju isti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare