Respiratorne infekcije haraju među najmlađima, a liječnici apeliraju: “Zbog takvih slučajeva čeka se i po pet sati”

Vijesti 22. pro 202319:33 0 komentara

Školsku i predškolsku djecu poharale su različite respiratorne infekcije. Počela je gripa, vratila se korona, a slučajeva je više od 5 tisuća, samo onih prijavljenih. Tu su i različite nespecifične infekcije koje završavaju i upalama pluća.

Ništa neobično za zimu, bila bi uobičajena opaska na povećan broj respiratornih infekcija da se nije pojavio i hripavac. Već par mjeseci hara među najmlađima, a epidemije ne bi bilo da neki roditelji ne ignoriraju obvezno cijepljenje. Najgora je situacija u južnim županijama.

Na ovaj problem ukazuju i splitske majke:

“Edukacija, edukacija, edukacija. Imam dijete s respiratornim smetnjama i zato nam je jako važno uvijek pratiti što pedijatar kaže.”

“To je to, nema druge. Brojke ne lažu. Mislim da se trebaju cijepiti.”

Trebaju, ali svejedno to ne čine. To ide toliko daleko da se, kažu liječnici, ne cijepe niti oni koji pripadaju ugroženim skupinama.

“To je dijelom problem nekakvog općenitog stava i razmišljanja ljudi, dijelom možda problem i nas liječnika koji dovoljno ne ukazujemo na taj problem i nekad ljude ne upozorimo da bi se trebali cijepiti”, kazao je infektolog Srđan Roglić.

Posljednjih se tjedana razbuktao koronavirus. Više je od 5 tisuća prijavljenih slučajeva, a samo u prošlom tjednu umrlo je 68 ljudi. Počela je i sezona gripe. Do prošlog tjedna prijavljeno je gotovo 400 oboljelih.

Građani još uvijek podijeljeni oko cijepljenja:

“Mislim da je bolje da se ljudi cijepe, za gripu obavezno, za koronu nisam baš sigurna jer cjepivo još nije tako dokazano. Ali za gripu jesam.”

“Ali bi tribalo ipak poslušati stručnjake, šta ja znam, valjda oni ipak bolje znaju nego ja. Što ću ja znati o tome?!”

“Ja sam se osobno cijepila tri puta i mislim da mi je dosta pomoglo s obzirom na godine.”

Najviše je oboljelih među djecom, a u najvećoj dječjoj klinici u zemlji, situacija je pod kontrolom.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Goran Roić ističe podatak da na dnevnoj razini kroz objedinjeni prijem prođe preko 100 pacijenata, od kojih 90 posto i više ima respiratorne infekcije.

Među njima i nespecifične. Ambulante su pune.

Bolnički liječnici mole da se ne dolazi na hitne prijeme iz komoditeta.

“Ono što se događa u našoj hitnoj ambulanti na neki način pokazuje da nam baš ne funkcionira zdravstveni sustav, odnosno primarna zaštita, jer velika većina tih pacijenata ne treba nikakvo bolničko liječenje niti pregled u nekakvoj zdravstvenoj zaštiti više razine”, objašnjava infektolog Roglić.

A na pregled se, zbog takvih slučajeva, čeka i po pet sati. Što je problem za one koji doista trebaju hitnu skrb i hospitalizaciju. Takvih je, kaže Roglić, eventualno jedan ili dva od oko 100 pacijenata koje pregledaju na dnevnoj razini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!