Ressler: Predsjednik si ne treba dopuštati da pokušava zamijeniti Ustavni sud

Vijesti 24. ožu 202114:50 > 18:55 0 komentara

Karlo Ressler, HDZ-ov europarlamentarac, gostovao je u N1 Studiju uživo te je pritom govorio o izboru predsdjenika Vrhovnog suda, ali i o raspodjeli cjepiva unutar EU.

Odmah na početku osvrnuo se na prepirku oko izbora predsjednika Vrhovnog suda i na današnje obraćanje predsjednika Zorana Milanovića.

“Nisam uspio nažalost ispratiti cijelo obraćanje, međutim pratim proteklih dana, tjedana i tu raspravu vodim i kolegama s Pravnog fakulteta, ali mislim da je oko ovog slučaja situacija jasna.

Ne vidim u čemu je toliki problem s poštivanjem zakona i procedure koju propisuje zakon i koju je Ustavni sud potvrdio na nema nikakve neustavnosti u zakonu čiji je jedini cilj bio povećanje transparentnosti cijelog postupka. Mogu razumjeti različita razmišljanja, ali odluke Ustavnog suda se moraju poštovati”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

“Ne vidi kako bi to mogla biti intencija. Meni se čini, da si nitko pa ni predsjednik države ne bi smio dopuštati da dolazi u takvu situaciju da on s nekim svojim pravničkim argumentima pokušava zamijeniti ili nadomjestiti Ustavni sud koji je jedino tijelo koje može odlučivati je li nešto u skladu s Ustavom”, dodaje o ovoj temi.

“Čvršćim pristupom može se postići procijepljenost”

U nastavku se govorio i o cjepivu.

“Jasno je da u Europskom parlamentu zastupnici nisu zadovoljni s isporukom ni dinamikom kakva sad postoji diljem Europe. Ključni razlog je veliki podbačaj u razlici između onog što se AstraZeneca ugovorno obvezala i što je uspjela isporučiti. To je činjenica koju moramo priznati, da su SAD, Izrael i UK na većoj razini procijepljenosti nego EU. Ali vidljivo je da su se počele mijenjati stvari i da se čvršćim pristupom Europske komisije može postići da do kraja ljeta 80% stanovnika EU bude procijepljeno.

Zato što smo naručili 8,8 milijuna doza što je više nego dovoljno za procijepiti onu razinu odrasle populacije za koju je postojala procjena da će se htjeti i moći cijepiti u Hrvatskoj. Ovo sve ostalo je naknadna pamet. U trenutku kada je i u EU sklapala ugovore odlučeno je da se najveći ugovori sklapaju s AstraZenecom”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Naručeno dodatnih 10 milijuna doza

Istaknuo je i kako je naručeno dodatnih 10 milijuna doza Pfizerovog cjepiva. One bi trebale ići državama koje su se zbog neisporuke AstraZenecinog cjepiva našle u nepovoljnijoj poziciji.

“To je bio cilj zajedničke nabavke cjepiva, to je dobra odluka i prvenstveno je dobra za države koje su veličine kao Hrvatska. Teško je zamisliti kako bi izgledala situacija da bogatije zemlje uspijevaju doći do cjepiva, a manje nje. EU je ušla u ovo u dobroj vjeri, ali sada smo došli u fazu kada je potrebno postaviti se čvršće i shvatiti da ovo je utrka na globalnoj razini i da ne smijemo ispasti budale u pregovorima nego da se trebamo izboriti jer ništa nećemo dobiti sami po sebi za procjepljivanje u Hrvatskoj i u EU”, objašnjava.

Ressler dodaje i kako još uvijek ne zna kako će se tih 10 milijuna doza raspodijeliti, ali da će se vjerojatno u obzir uzimati broj stanovnika i stupanj procijepljenosti.

“Trenutna situacija je takva da je EU najveći svjetski izvoznik cjepiva dok s druge strane unutar drugih država u kojima se proizvode cjepiva EU ne dobiva ništa. Potrebno je napraviti snažniji reciprocitet. Izigrava se sve što je EU napravila u razvoju ovog cjepiva i nema razloga da ne postavimo prema partnerima jednake uvjete kakve oni postavljaju nama i krajnja opcija je i zabrana izvoza cjepiva

Moja procjena je da se EU treba postaviti još snažnije i ne trebamo se zadovoljiti olimpijskim duhom. Sada se moramo stvarno boriti i izboriti za tu razinu procijepljenosti od 70% na kraju ljeta. S druge strane jasno je da je proizvodnja cjepiva komplicirana i da je potrebno i do 400 različitih cjepiva”. govori.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.