Sabljar- Dračevac: Potičemo na uključivanje u rad mlađe invalide rada

Vijesti 19. ožu 202117:48 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. Renata Sabljar-Dračevac rekla je u petak, u povodu Dana invalida rada, 21. ožujka, kako im je prioritet poticanje invalida rada mlađe dobi na uključivanje u rad.

“Želimo dodatno skrenuti pozornost šire javnosti na probleme s kojima se susreću invalidi rada, a posebno na potrebu provođenja aktivnosti prevencije nastanka novih invalida rada”, rekla je Sabljar-Dračevac i upozorila da, unatoč propisanim visokim kaznama, poslodavci često ne provode mjere zaštite na radu ili ih provode, a oba slučaja u konačnici nerijetko dovode do nastanka invaliditeta.

Te činjenice, dodala je, obvezuju na promjenu stava prema invalidnosti.

“Obvezuju nas i da svakodnevno rušimo barijere, ustrajemo na kvaliteti života osoba s invaliditetom, njihovoj mobilnosti te uspješnoj integraciji u društvo”, rekla je.

Izvijestila je da će saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku kroz zakonodavnu aktivnost, sudjelovanjem i organiziranjem tematskih sjednica, okruglih stolova, sastanka i inicijativa pridonositi promicanju i izjednačavanju prava i mogućnosti invalida rada te unapređenju položaja osoba s invaliditetom.

“Prevencija invaliditeta na radu i poticanje invalida rada mlađe dobi na uključivanje i sudjelovanje u radu svakako je prioritet našeg zalaganja u provođenju politike vezane za osobe s invaliditetom”, istaknula je Sabljar-Dračevac.

Svim osobama koje se bore s nekim oblikom invaliditeta i svim udrugama osnovanima radi ostvarivanja njihovih boljih prava, saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku uputio je najiskreniju podršku i čestitke, stoji u pismu koje je Sabljar-Dračevac, u prigodi Nacionalnog dana invalida rada, uputila Hrvatskom savezu udruga invalida rada.

Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada- 21.ožujka donio je Hrvatski sabor 2009.  kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom, stereotipe i predrasude koji ih prate te s namjerom osvješćivanja javnosti o toj problematici.

Povijest odabranog datuma veže se uz događanja iz 1956. kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća u kojoj su stradale 262 osobe. U spomen na tu nesreću, 21. ožujka prvobitno je određen kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Međutim, nakon usvojene Rezolucije 47/3 Generalne skupštine UN-a 1992., Međunarodnim danom osoba s invaliditetom proglašen je 3. prosinca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!