Sabor deklaracijom osudio agresiju na Ukrajinu

Vijesti 24. velj 202215:55 0 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

Saborski Odbor za vanjsku politiku jednoglasno je u četvrtak usvojio Deklaraciju o Ukrajini kojom najoštrije osuđuje ničim izazvanu agresiju Rusije na njezin suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost.

U Deklaraciji se navodi i da Hrvatski sabor poziva Rusiju da odmah prestane s vojnim napadom i povuče svoje trupe s ukrajinskog teritorija.

Sabor ujedno osuđuje priznavanje samoproglašenih regija Donjecka i Luhanska jer taj čin predstavlja grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i podriva temelje međunarodnog poretka.

Također se navodi da daje punu potporu teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama.

Sabor izražava punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te poziva hrvatsku vladu da joj pruži humanitarnu i tehničku pomoć.

Predsjednik Odbora Gari Cappelli ocijenio je da su svjesni i ekonomskih posljedica koje će sukob imati na hrvatsko gospodarstvo, posebice na turizam obzirom da brojni Ukrajinci ljetuju u Hrvatskoj zbog čega bi proračun mogao pretrpjeti gubitak od 350 milijuna eura.

Neslužbeno se doznaje kako je procijenjeno da će Hrvatska primiti nekoliko tisuća izbjeglica iz Ukrajine.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!