Rasprava traje satima, oporba ustrajava na razlozima za opoziv Plenkovića

Vijesti 23. velj 202315:19 > 22:57 1 komentar
Zeljko Hladika/PIXSELL

Hrvatski sabor danas raspravlja o opozivu premijera Andreja Plenkovića na prijedlog 33 oporbena zastupnika koji kako razloge za opoziv navode korupcijske afere, neprovođenje zdravstvene reforme te pravodobne obnove nakon potresa. Početak rasprave o prijedlogu za pokretanjem pitanja povjerenja počeo je u 15 sati.

Saborska rasprava o prijedlogu opoziva premijera Andreja Plenkovića traje već gotovo sedam sati, oporba i dalje žustro ustrajava na razlozima zbog kojih bi premijer trebao otići, a sudeći po broju prijavljenih govornika, polemika bi mogla potrajati do kasno u noć.

Brojne replike oporbenih i vladajućih zastupnika uslijedile su nakon izlaganja u kojem je premijer istaknuo da je ponosan na rezultate Vlade te ocijenio da iz oporbe dolazi erupcija nezadovoljstva i na momente mržnje prema Vladi, HDZ-u i djelomično prema njemu.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izazvao je reakciju brojnih zastupnika nakon što je nekoliko puta premijera nazvao AP. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zbog toga ga je nekoliko puta opomeno, upozorivši ga je to nešto što bi rasprave moglo pretvoriti u potpuni kaos.

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja dolazi na saborsku raspravu prvi put otkako je Plenković u listopadu 2016. preuzeo premijersku dužnost. Oporba je proteklih godina bezuspješno pokušavala opozivati cijelu Vladu i niz ministara, ali nikada premijera. Pitanje povjerenja Plenkoviću inicirao je Domovinski pokret koji je, u suradnji s ostalom oporbom, prikupio potrebne potpise da se taj prijedlog nađe u saborskoj proceduri.

Oporba navodi da su brojni razlozi za opoziv – od afere Janaf, preko milijardu kuna izvučenih iz Ine i zatvaranja sisačke Rafinerije, izostale obnove i zdravstvene reforme do afere ‘software’ i ‘sms’ u kojoj je, smatraju kompromitiran zbog poruka bliskih suradnika prema direktorima javnih tvrtki.

U sklopu burne rasprave o opozivu premijera, oporba je znosila optužbe na račun vladajućih, no vladajući su im uzvraćali da optužbe iznose bez argumenata te su im nabrajali njihove afere.

Raspravu možete pratiti uživo putem Internet TV-a Hrvatskog sabora.

TIJEK DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare