Sarnavka: Kad se dogodi seksualno nasilje više se propituje žrtva nego nasilnik

Vijesti 05. velj 202117:31 > 20:12 komentar
N1

Sanja Sarnavka iz udruge Solidarna i dugogodišnja aktivistica za ljudska prava komentirala je u Newsroomu N1 Televizije sve veći broj žena koje izlaze s mučnim svjedočanstvima preživljenih napada, kao i izjave predsjednika RH Zorana Milanovića, ali i "rektorovanje" Damira Borasa.

“Mi smo radile, čini mi se možda prije 10 godina, istraživanje presuda u slučajeva seksualnog nasilja i tu se onda stvarno zgrozite i vidite u kojem sustavu i društvu mi živimo i kakvo je naše pravosuđe, kada vidite kakve su to male kazne”, istaknula je Sanja Sarnavka iz Zaklade Solidarna komentirajući niske presude za seksualno nasilje i napade u Hrvatskoj.

VEZANE VIJESTI

“Kada idete na olakotne okolnosti, onda vam stvarno pamet stane. Ja još dan-danas pamtim olakotnu okolnost za muškarca koji je silovao maloljetnicu, a to je što je on bio obiteljski, ima djecu i ugledan je redatelj”, također je dodala, istaknuvši kako bi takvi ljudi trebali biti primjer u društvu.

“To kao je bilo prije 10, 20 godina, još uvijek nažalost mi to živimo danas. Prestrašno je kada vi utvrdite da se kod nas nikako ne može uspostaviti standard kojeg će se svi podržavati, a neće ovisiti o tome koja se osoba gdje nalazi”, kazala je Sarnavka.

Komentirala je i izjave rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa koji je kazao da je i on imao u životu puno uznemiravanja te da ga nitko nije štitio.

“Borasovo rektorovanje ostavit će tako pogubne posljedice na ovo sveučilište da ja ne znam kako će se i koliko trebati da se oporavi. Opet će to ovisiti o tome tko će biti imenovan nakon njegova odlaska. Ne radi se samo o njemu”, ističe Sarnavka te dodaje: “Boras je u potpunost izgubio kompas.”

“Trebala bi se raditi studija slučaja što se događa s nekim ljudima kad se dočepaju pozicija moći. Ja ga ne mogu slušati, ne samo u ovom slučaju, nego i svim drugim slučajevima. Taj odnos prema novinarki, recimo, Dori Kršul i Telegramu – njemu se to ne sviđa i on to doživljava kao zlostavljanje. Njega muče jer netko govori i propituje njegove postupke”, kazala je.

Komentirajući slučajeve, poput onoga na javnoj televiziji, gdje se suočavaju počinitelj i žrtva, Sarnavka kaže da to nije dobro: “Mi smo prvi protokol o postupanjima u slučajevima seksualnog nasilja donijeli 2012. godine, a 2018. Sabor opet izglasava jedan razrađeniji, profinjeniji i detaljniji protokol. Očito to nitko ne čita i nikoga nije briga”, smatra.

Komentirala je i današnje izjave predsjednika RH Zorana Milanovića koji je, između ostaloga, kazao sljedeće: “Kada o tome zapomažu glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara, to baš ne vidim kao nešto čime bi se trebao zanimati. Kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji, to je problem.”

VEZANE VIJESTI

Sarnavka na njegove izjave kaže: “Kad čujete našeg logoreičnog predsjednika države dođe mi da uzmem mokru krpu i da ju zamotam oko glave da bih spriječila glavobolju koja me hvata kada slušam takve izjave muškaraca.”

“Ono što se često događa kada se dogodi seksualno nasilje, jest da se propituje se više žrtva nego nasilnik. Mi smo jedno regresivno društvo, idemo unatrag. Sada imamo 10 muškaraca koji su potpisali i bave se pitanjem pobačaja, ali nismo imali 10 ili 50 muškaraca koji su izašli u javnost i rekli to je nedopustivo”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.