Plenković: U četvrtak i petak idući tjedan nastava će biti online

Vijesti 26. lis 202113:28 > 18:44 6 komentara
N1

U Banskim dvorima održan je sastanak vladajuće koalicije. Nakon sastanka izjavu je dao  premijer Andrej Plenković.

“Ministar Marić je predstavio konture rebalanasa proračuna, projekcije za 2023., najavljeni rast BDP-a. Što se tiče partnera, svi su pozdravili i rebalans i proračun za sljedeću godinu, Vlada će usvojiti oba dokumenta u četvrtku, a idći tjedan ćemo rasprtaviti rebalans. Što se tiče covida, informirali smo kolege o epidemiji. Imamo sve veći broj novozaraženih. Važno je apelirati na sve koji se nisu cijepili da se cijepe”, kazao je Plenković i pozvao na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Fuchs je dogovorio sa županijskim stožerima da se idućeg tjedna kad je blagdan Svih Svetih da se četvrtak i petak nastava održi online tako da umirimo ovu školsku populaciju od ovog petka pa do 8. studenog, što mislimo da je jako dobro”, rekao je premijer. Što se tiče online nastave, istaknuo je da će ona biti za sve razrede.

Podsjetio je pritom na mjere, maske, higijenu, distancu i ostalo, te još jednom apelirao na sve da se cijepe.

U posljednja 24 sata na respirator je stavljeno još 18 osoba od toga 13 necijepljenih, od 159 hospitaliziranih 116 ih nije bilo cijepljeno, od preminulih 30 njih 23 nije bilo cijepljeno, nabrajao je Plenković naglasivši važnost cijepljenja.

Inače glavne teme sastanka parlamentarne većine bile su rebalans proračuna za ovu i proračun za iduću godinu koje su koalicijski partneri pozdravili.

I jedna i drugi dokument Vlada će usvojiti u četvrtak, nakon čega će rebalans biti raspravljen u Saboru idućeg tjedan a proračun početkom prosinca, najavio je Plenković.

“Naša je pozicija prema BiH prijateljska”

Dodao je da će se u četvrtak donijeti i odluka o minimalnoj plaći. Govoreći o promjenama izbornog zakona u BiH, kaže da se takva odluka želi postići konsenzusom.

Bosna i Hercegovina može bolje funkcionirati samo ako su svi konstitutivni narodi zadovoljni, kazao je Andrej Plenković u utorak i naglasio da je potrebno osigurati da Hrvati sami biraju svoje predstavnike na svim razinama vlasti.

“Naša pozicija je jasna, prijateljska prema BiH”, kazao je Plenković novinarima nakon sastanka vladajuće koalicije.

Bosna i Hercegovina može bolje funkcionirati, može joj biti lakše na reformskom putu i može biti brža na putu prema EU samo ako su svi narodi zadovoljni, naglasio je premijer koji je danas u Zagrebu razgovarao posebnim izaslanikom State Departmenta za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom.

“Mi smo izložili našu poziciju, saslušali njegov stav”, rekao je hrvatski premijer.

“BiH može bolje funkcionirati samo ako su svi narodi zadovoljni”

Hrvatska se zalaže za to da “konstitutivni narodi biraju svoje legitimne predstavnike u najviša predstavnička tijela vlasti i u samo predsjedništvo”, kazao je Plenković.

“Tu je posebno važna zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda na legitiman način, tj. da se ne događa anomalija da predstavnici drugog naroda u Federaciji BiH, odnosno Bošnjaci biraju Hrvatima njihovog člana predsjedništva”, kazao je.

“To je nešto što traje od 2006. i nismo zadovoljni tom situacijom”, dodao je.

VEZANE VIJESTI

“”Fuch se čuo sa svim županijskim stožerima i dogovorio da nastava bude online u četvrtak i petak. Dakle, dijalog, suradnja”, kazao je o online nastavi.

Sukob Milanovića i Banožića

O sukobu predsjednika RH Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića oko prijevremenog umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, Plenković je kazao da se u tu temu ne kani petljati, da se nikada nije miješao u promaknuća, razrješenja ili umirovljenja bilo kojeg časnika.

“To je tema oko koje se ne kanim petljati niti je to u ovlasti predsjednika Vlade. U svih ovih pet godina koliko sam premijer nijednom se nisam miješao u pitanje promaknuća, razrješenja, umirovljenja bilo kojeg časnika pa neću ni sada. Po zakonu je jasno da u tom trokutu te stvari trebaju rješavati ministar, Glavni stožer i predsjesnik pa nek rješavaju”, kazao je premijer i dodao:

“Uputio sam predsjedniku pismo danas u kojem predlažem sastanak Vijeća za obranu i sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Dali smo tri termina u studenom. Bit će kroz jedno dva tjedna.”

Reforma zdravstva

Komentirao je i reformu zdravstva. “Ja sam već rekao, kako idu procesi izrade papira, postoje radne skupine, stručnjaci, to se konzultira, sad su krenule šire konzultacije, očito je netko od tih ljudi to pustio u javnost, sad se to komentira. To bih primirio, to su radni dokumenti, to su ideje, radni dokumenti. Nema tu nekog novog elementa”, rekao je.

“Kad uži kabinet, vlada, svi bitni akteri dobiju ispeglan dokument, ne treba puno trošiti, znam da je to zgodno komentirati”, dodao je.

Osvrnuo se na presudu Vrhovnog suda HDZ-u i Ivi Sanaderu te je potvrdio da je novac uplaćen u državni proračun.

“HDZ uplatio 14,3 milijuna kuna u proračun”

“Jesmo. Plaćeno je skoro 14,3 milijuna kuna u državni proračun nakon što smo napravili rebalans financijskog plana HDZ-a. Ta obveza je zvršena, uplata je izvršena i stvar je što nas tiče ad acta. HDZ je, kad sam ja postao predsjednik stranke, bio u minusu od skoro 17 mil. kuna. Stranka već godinama nema kredita, dugova, uredno financijski posluje, a samo od prihoda od članarina u zadnjih par godina HDZ je uprihodio 42 mil. kuna. Prema tome, način na koji vodimo stranku je uredan pa nam je omogućio da riješimo ovu obvezu i normalno ćemo funkcionirati nakon toga”, rekao je Plenković.

VEZANA VIJEST

Ponovno se osvrnuo na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. “Pandemija se brže širi, opet imamo fazu rasta. Imamo cjepiva, dinamika cijepljenja prvom dozom je spora. Molim sve da se malo vratimo nazad, sjetimo se temeljnih postavki, maske, distanca, što manje kontakata”, kazao je i pozvao građane na cijepljenje.

Nije samo Ina važna za odnose s Mađarskom

Plenković je kazao da pravomoćna presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu zbog primanja mita šefa iz ruku šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija “neće narušiti” mađarsko-hrvatske odnose.

Nije samo pitanje INA-e “bitno za suradnju dvije države”, rekao je.

Hrvatski Vrhovni sud u obrazloženju presude navodi da su Sanader i Hernadi osuđeni jer su dogovorili da će za mito od 10 milijuna eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na hrvatsku naftnu kompaniju Inu u kojem država ima vlasnički udio.

Tim izmjenama ugovora, dodaju, trebalo se omogućiti mađarskom MOL-u prevladavajući utjecaj nad domaćom naftnom kompanijom. Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u cijelosti preuzeti Hrvatska.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare