Savjetnik premijera: “Hrvatska od ulaska u EU u plusu za 10.7 milijardi eura”

Ekonomija 23. svi 202322:39 1 komentar
N1

O ukidanju prireza u N1 Newsnightu govorili su posebni savjetnik premijera za ekonomiju Zvonimir Savić i konzultant u tvrtki McKinsey & Company Marko Radenović.

Kad je riječ o tome hoće li rezanje poreza dovesti do rasta plaća u Hrvatskoj, posebni savjetnik premijera komentira: “Ovo nije prvi krug porezne reforme, već peti. Jedan od ključnih ciljeva je utjecati na rast neto plaća građana. Vjerujemo da će novi krug porezne reforme tome doprinijeti jer je cilj povećati plaće, pogotovo građanima s niskim primanjima, kako bi njihov raspoloživi dohodak bio veći i kako bi Vlada dala svoj doprinos ovoj situaciji izrazito visoke inflacije. Međutim, nemojmo samo svi gledati samo na Vladu. Nije Vlada jedina ta koja utječe na kretanje plaća, već ona utječe na okolnosti kako bi poduzetnici stvorili situaciju da više i bolje radi. Hrvatska trenutno ima rekordan broj zaposlenih. To nije slučajno. Nama gospodarstvo zadnje dvije godine raste po stopama koje su među četiri najbrže u EU”.

No, kod porezne reforme problematična stavka je ukidanje prireza jer će neki gradovi morati podići poreze kako bi nadoknadili taj gubitak. Savić kaže: “Govorimo o fiskalnoj decentralizaciji kojom spuštamo odluku na lokalne jedinice kakav će biti porez na dohodak pri čemu moram napomenuti da ovo samo ukidanje prireza ne znači nužno da ne postoji kompenzacija. Definirat će se razina poreza na dohodak. Gornja granica upravo onakva kakva bi bila kao da prirez postoji. Neki će biti u mogućnosti, ako se na to odluče, da i spuste porez na dohodak. Tu imamo sada i situaciju blage konkurencije među gradovima i općinama”.

Radenović opisuje stajalište poslovnog sketora kad je riječ o ovoj reformi: “Poslovni sektor ne voli iznenađenja i preferira sigurnost. Možda je najbitnije, pošto se loptica prebacuje na lokalne vlasti, da se brzo definira situacija na lokalnoj razini da poslovnom sektoru bude jasno kako sve funkcionira. Oni trebaju dobro razmisliti, ali ne bi trebali dugo čekati s odlukom”.

“Hrvatska je neto dobitnik fondova razvoja i sredstava koja dolaze. U ovom zadnjem primjeru s Mehanizmom za oporavak i otpornost po novome ćemo dobiti oko 5 i pol milijardi bespovratno, a dosad smo uplatili puno manju cifru u proračun”, kaže Radenović. Savić dodaje da je “Hrvatska u plusu od ulaska u EU pa do danas, u smislu koliko je povukla više sredstava EU-a u odnosu na uplate, za 10.7 milijardi eura”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare