SDP: Koliko je još Matijanića i Budak potrebno?

Vijesti 17. velj 202321:33 1 komentar
Goran Stanzl/PIXSELL

SDP-ov Savjet za zdravstvo ustvrdio je u petak da se sustav zdravstva raspada zbog nekompetentnosti ministra zdravstva Beroša i kako to potvrđuje i slučaj pacijentice Line Budak kojoj je dijagnoza zloćudne bolesti postavljena dugo iza prihvatljivog vremenskog roka.

“Odavno je došlo vrijeme da ministar Beroš odstupi, a njegov današnji medijski istup samo apostrofira kako je za ovu poziciju potpuno nekompetentan. Šteta koju je HDZ učinio zdravstvu je iznimno velika i iz dana u dan će ju osjećati sve veći broj građana”, priopćili su iz Savjeta za zdravstvo.

Iz Savjeta su, uz ostalo, naveli kako ministri zdravstva u HDZ-ovim vladama sustavno ignoriraju probleme, prebacuju odgovornost na druga tijela i oglušuju se na sva upozorenja, kako od djelatnika u zdravstvu, tako i pacijenata.

“Koliko je još gospodina Matijanića i gospođi Budak potrebno da ministar Beroš shvati kako njegova politika nečinjenja nepovratno urušava nekoć moćno hrvatsko zdravstvo”, upitali su, referirajući se na slučaj novinara Vladimira Matijanića koji je umro u kolovozu od posljedica bolesti vezanih uz covid-19 i onkološke pacijentice Line Budak koja tvrdi da joj u bolnici sedam mjeseci nisu rekli da ima rak.

Prije nepuna dva tjedna upozorili smo, kažu iz SDP-a, na sve teškoće vezane za liječenje onkološke bolesti u Hrvatskoj: ishodi liječenja su katastrofalno loši, pacijenti prekasno ulaze u sustav, samim time je i prognoza lošija, a liječenje znatno skuplje.

Hrvatska ima sve potrebne dokumente za poboljšanje onkološke skrbi, ali ministar Beroš ne poduzima ništa kako bi tu istu skrb unaprijedio, ustvrdili su.

Dapače, dodali su, povodom Svjetskog dana borbe protiv raka ministar je rekao kako je bolno svjestan problema u sustavu onkološke skrbi, no mišljenja su kako je biti “bolno svjestan” nedovoljna utjeha za sve pacijente i radnike u zdravstvu.

“Zdravstvo je prvenstveno financijski potpuno destabilizirano, a da ne govorimo o manjku osoblja i kontinuiranom kadroviranju unutar sustava u kojoj je važnija članska iskaznica HDZ-a nego stručnost”, naveli su iz SDP-ova Savjeta za zdravstvo.

Podsjetili su kako su već tijekom prve godine Beroševog upravljanja javne bolnice imale manjak od oko 682 milijuna kuna, a ukupne obveze krajem 2021. iznosile su oko 11,8 milijardi kuna, i to usprkos sanacijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare