SDP Medvedu: Dajte status branitelja i studentima kod kojih je pao dron

Vijesti 28. ožu 202210:21 3 komentara
Robert Anic/PIXSELL

Splitski SDP u ponedjeljak je prozvao ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda da nastavlja "serijski" povećavati broj branitelja, pa i 30 godina nakon početka Domovinskog rata, ironizirajući da bi po tom principu braniteljski status mogli dobiti i studenti u Zagrebu kraj kojih se nedavno srušio vojni dron.

Predsjednik splitskog SDP-a Damir Barbir u pismu ministru Medvedu navodi kako, prema javno dostupnim podacima, u Hrvatskoj ima više od pola milijuna branitelja, od ožujka 2020. do studenoga 2021. registar branitelja iz Domovinskog rata dobio je 3324 nova branitelja, među njima i oni koji su taj status dobili 30 godina nakon početka rata.

Iz navedenog, naglasio je, razvidno je da je za vrijeme njegova ministarskog mandata broj novih branitelja, “industrijskim terminom rečeno, uveden u serijsku proizvodnju”.

Upozorivši na negativne demografske trendove u Hrvatskoj, gdje prema popisu stanovništva živi 400 000 ljudi manje, naveo je kako je, statistički gledano, uz snažan i kontinuirani porast broja branitelja samo pitanje vremena kada će se njihov broj izjednačiti s brojem svih državljana RH, “što je prema svemu iznesenom konačan cilj Vašeg političkog djelovanja”.

“Slijedom navedenog, kako bi što prije ostvarili zacrtani cilj, predlažem Vam da svim studentima iz studenskog doma ‘Stjepan Radić’ dodijelite status hrvatskog branitelja, obzirom da su svjedočili padu vojnog drona u neposrednoj blizini te samim time doživjeli šok i stres neposredno povezan s vojnim djelovanjem”, istaknuo je Barbir.

“Ujedno, smatram svrsishodnim predložiti Vam da studentima, koji su bili smješteni u objektu kompleksa koji je najbliži padu navedenog drona, dodijelite status branitelja u borbenom sektoru”, poručio je ministru Medvedu.

Osim što to ministra dovodi korak bliže zacrtanom cilju broja hrvatskih branitelja, zaključio je u pismu, ima i dobar sinergijski učinak sa drugim ministarstvima, kako prema demografiji, tako i prema mladima kao vid direktnog poticaja za ostanak RH, “te stoga smatram da ga na sjednici Vlade treba izložiti premijer Andrej Plenković“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare