Šef HALMED-a: Zabilježene su uobičajene nuspojave

Vijesti 27. pro 202015:23
Izvor: N1

Ravnatelj Hrvatske agencije za lijekova i medicinske proizvode (HALMED) Siniša Tomić za N1 je komentirao koje su nuspojave cjepiva protiv koronavirusa te kako se ovo cjepivo ispravno skladišti.

Rekao je da su uputa o lijeku te sve druge relevantne informacije dostupne na stranici HALMED-a.

“Temeljem rezultata kliničkih ispitivanja ustanovljeno je da cjepivo štiti 95%. Potrebno je primiti dvije doze u razmaku od 21 dana”, pojasnio je.

Kome je cjepivo namijenjeno?

Komentirao je i kako skladištiti cjepivo.

VEZANE VIJESTI

“Utvrđeno je da je rok valjanosti cjepiva oko šest mjeseci i da ga je potrebno u posebnim uvjetima čuvati, na -90 do -60 stupnjeva, što znači da je i prilikom transporta potrebno paziti da se taj hladni lanac očuva. Kad se cjepivo otopi, moguće ga je čuvati na temperaturi hladnjaka nekih pet dana, a prije same primjene potrebno ga je prevesti u oblik za primjenu, to jest razrijediti s odgovarajućim otapalom, što je fiziološka otopina i potrošiti ga unutar šest sati”, kazao je Tomić.

Pojasnio je i kome je cjepivo namijenjeno te tko bi ga trebao izbjegavati.

“Cjepivo je namijenjeno osobama starijima od 16 godina. Što se tiče pedijatrijske populacije, tu je regulator napravio određenu iznimku i dozvolio je proizvođaču da u kasnijim studijama pokaže određene rezultate. Što se tiče trudnica, nije apsolutno za njih kontraindicirano, ali najbolje bi bilo da se svaka trudnica posavjetuje sa svojim liječnikom koji individualno može procijeniti koji je omjer koristi i rizika za trudnicu, posebno ako postoji rizik od nekih kroničnih bolesti poput šećerne bolesti, kardiovaskularnih bolesti gdje bi eventualna infekcija covidom-19 mogla izazvati određene komplikacije. Što se tiče osoba koje su preboljele covid, da, smatra se da se i oni mogu cijepiti”, poručio je.

Nuspojave

Osvrnuo se i na moguće nuspojave, navodeći da su do sada zabilježene nuspojave prisutne i kod primjene drugih cjepiva.

#related-news_0

“Velika većina nuspojava zabilježena je u kliničkim ispitivanjima koje je obuhvatilo 44 000 ispitanika. Tu su zabilježene uglavnom nuspojave koje su inače prisutne kod cijepljenja kao što je bol i svrbež na mjestu primjene cjepiva, glavobolja, vrućica, umor i slično. To su sve uobičajene nuspojave. Zabilježeno je i nekoliko težih alergijskih reakcija koje su se ustanovile tek kad su se stotine tisuća ljudi u drugim zemljama počeli cijepiti”, rekao je Tomić, dodajući da su alergijske reakcije bile rijetke.

Dodao je da se putem stranice HALMED-a mogu prijaviti nuspojave ako građani smatraju da su povezane s cjepivo.

Komentirao je i mRNA tehnologiju na kojoj se bazira Pfizerovo cjepivo.

“Ovo je nova tehnologija, ali je to čista i specifična tehnologija koja cilja na točna mjesta u stanici. Vrijeme poluživota glasničke mRNA tako da se ona razgrađuje i nema nekog kumulativnog efekta. Regulator je sve dostupne podatke ocijenio i ustanovio je da je omjer koristi i rizika pozitivan za cjepivo i donio je određene mjere za dugoročno praćenje cjepiva”, kazao je Tomić, dodajući da su standardi kvalitete i sigurnosti zadovoljeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar