Šef Štampara: Brine pad cijepljenih jer to znači da se mogu pojaviti i druge zarazne bolesti

Vijesti 01. pro 202309:23 0 komentara

Epidemiolog Branko Kolarić u Novom danu je kod naše Mašenke Vukadinović govorio o širenju hripavca u Hrvatskoj. Istaknuo je da je epidemija buknula jer je cjepni obuhvat posljednjih desetak godina pao. Premda nema razloga za paniku, upozorava da je hripavac uz ospice najlakše prenosiva zarazna bolest, a zbog pada cijpljenja otvara se prostor i za širenje drugih zaraznih bolesti.

“U zadnjih nekoliko desetljeća pada obuhvat cijepljene djece. Na 88 posto smo cijepljene dojenčadi protiv hripavca, a protiv osam bolesti u prvoj godini je obuhvat pao. Trebalo bi biti 96 posto da spriječimo epidemijsko širenje. Pad je u zadnjih 10 do 15 godina. Što se tiče cijepljenja, tijekom pandemije je došlo do dodatnog nepovjerenja pa i dalje očekujemo pad”, rekao je Branko Kolarić.

Govoreći o nepovjerenju u cjepivo kao javnozdravstvenom problemu epidmiolog je istaknuo kako smatra da se generalno nepovjerenje u institucije kod nas povećava što se onda prenosi i na zdravstveni sustav. “Da bismo vratili cjepne obuhvate, treba niz godina edukacije, promocija. Nažalost, velika je šteta jer kad nemamo dovoljno cijepljene djece, javljat će se bolesti protiv kojih se možemo cijepiti, a koje već dugo nismo imali i tek kad bude ozbiljno bolesnih i preminulih, onda naglo poraste interes za cijepljenje. Imali smo u Dubrovniku prije šest, sedam godina veliku epidemiju ospica, bila je i u Srbiji gdje je umrlo dvoje djece i onda su se svi brzo cijepili. Šteta da se to mora dogoditi. Cijepljenje je obavezno”, napominje.

Rekao je kako se kampanje provode već godinama, radi se sa zdravstvenim djelatnicima, drže se predavanja u osnovnim školama, no radi se o roditeljskom strahu za djetetovo zdravlje na što je teško utjecati.

“Kad netko spomene da se od cjepiva može nešto loše dogoditi, teško je taj strah suzbiti. Emotivan dio straha je snažan motivator, ali racionalan dio bi to trebao prevladati”, kazao je Kolarić i dodao:

“Necijepljeno dijete ne bi se smjelo upisati u vrtić, postoji i materijalna kazna 300 eura, ali to se ne prakticira jer kaznite roditelja i onda on opet ne cijepi dijte. Zato je važna edukacija.”

Otkriva da je cijepljenost dojenčadi u Zagrebu 95 posto, ali već s pet godina postotak pada na 85. Novčane kazne u praksi ne funkcioniraju. “Postoje na papiru, ali je pitanje što dobijemo s tim ako se dijete i dalje ne cijepi”, ponavlja Kolarić.

N1

Varljivi simptomi

S jučerašnjim danom u Hrvatskoj imamo 1.200 detektiranih zaraženih, no zaraženih je sigurno više. Ne treba zaboraviti da je doba respiratornih infekcija, očekuje se gripa, ima i covida, puno kašljemo i kišemo pa se infekcije šire. Govoreći o simptomima istaknuo je da se na početku javlja samo povišena temperatura i simpomi nalik prehladi, a osoba je zarazna zbog čega je veća opasnost od širenja.

“Karakteristični su napadaji kašlja koji traju po minutu, kašalj iscrpi jer je snažan, ali prve dane nalikuje na prehladu, a osoba je zarazna. Usto smo jučer poslali školama poruku da djeca s temperaturom i prehladom ostanu kod kuće”, rekao je Kolarić dodajući da je najviše oboljelih (80 posto) iz viših razreda osnovne škole. “Hripavac na sreću u toj dobi rijetko izaziva komplikacije, opasan je za novorođenčad posebno. I trudnice u zadnjem tromjesečju cijepimo da se zaštiti beba”, dodao je.

Ipak, izrazio je zarinutost zbog pada cijepljenja: “Zabrinjavajuć je pokazatelj pada cijepljenja jer to znači da se i druge zarazne bolesti mogu pojaviti. Srećom nema hospitaliziranih ni preminulih od hripavca pa nema razloga za paniku, ali možemo očekivati pojavu drugih bolesti protiv kojih se cijepi ako cjepni obuhvat pada.”

Inače, hripavac nije nestao i Hrvatska u uobičajenim uvjetima bilježi 50 do 100 oboljelih godišnje. Radi se o bolesti koja je uz ospice najzaraznija, odnosno najlakše se širi. Zbog toga od idućeg tjedna NZJZ Andrija Štampar počinje i subotom provoditi testiranja dok god postoji povećana potreba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!