Šef sudske medicine: Matijanićevu obdukciju obavila neovlaštena patologinja

Vijesti 08. kol 202214:18 > 14:24

Slučaj tragične smrti novinara Vladimira Matijanića u ponedjeljak je dobio novi zaplet nakon što je Slobodna Dalmacija objavila detalje razgovora s Antonijem Alujevićem, stalnim sudskim vještakom i pročelnkom Odjela za sudsku medicinu pri KBC-u Split.

Antonio Alujević je u telefonskom razgovoru rekao kako je šokiran jer je obdukcija Vladimira Matijanića obavljena u subotu, van radnog vremena, u kasnim popodnevnim satima oko 18 sati.

Tvrdi i da je obdukciju obavila bolnička patologinja koja nije ovlaštena ni školovana za uzimanje uzoraka za toksikologiju, a kamoli za njihovo interpretiranje, piše Slobodna Dalmacija.

“Kolegica uopće nije ovlaštena za to”

“Kolegica patologinja koja je obavila obdukciju nije sudska vještakinja i ona može napisati nalaz, ali ne može dati i mišljenje”, rekao je Alujević.

VEZANA VIJEST

Poručio je i kako on uopće nije obaviješten da će obdukcija biti obavljena, a o tome nije obaviješten ni prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, predstojnik splitske patologije.

“Mene kao prvog čovjeka sudske medicine u KBC-u Split zanima po čijem je nalogu obavljena obdukcija, tko je to naredio, a još više tko se to usudio narediti van radnog vremena, u subotu poslijepodne u 18 sati”, rekao je.

Kaže da se ovdje ne radi o liječničkoj taštini već o protokolu i da obdukciju mora raditi specijalist sudske medicine, koji uz to mora biti i od strane Županijskog suda imenovan stalnim sudskim vještakom, a nikako ne bolnički patolog.

“Ovo može pasti na sudu”

“Patolog može obaviti obdukciju ako u gradu, u kojemu se obavlja obdukcija nema specijalista sudske medicine, što u Splitu nije slučaj, jer osim mene u Splitu je takva osoba i prof. dr. sc. Marija Definis, kao i prof. dr. sc. Šimun Anđelinović”, rekao je.

VEZANA VIJEST

Pojasnio je kako se obdukcije najčešće rade unutar 24 do 48 sati, a da ih nastoje obaviti što je prije moguće, a ako to traži i istraga policije, onda se može obaviti i žurno.

“Iz ove obdukcije sigurno proizlaze istražne radnje i zbog toga ona nije smjela biti obavljena na ovakav način”, zaključio je dr. Antonio Alujević za Slobodnu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram