Đuri Sessi istječe mandat, Mrčela od utorka v.d. predsjednika Vrhovnog suda

Vijesti 19. srp 202112:37 > 12:39 0 komentara
N1

Predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi u utorak istječe mandat, a kako zbog nesuglasica predsjednika RH i parlamentarne većine nije izabrana osoba koja bi ga na toj dužnosti trebala zamijeniti, najvišim sudom privremeno će upravljati zamjenik predsjednika Marin Mrčela.

Na čelu Vrhovnog suda Sessa je bio od 20. srpnja 2017. Prijavio se i za novi mandat na prvom javnom pozivu koji je Državno sudbeno vijeće (DSV) raspisalo ove godine po novim zakonskim odredbama, no predsjednik RH Zoran Milanović nije ga predložio Saboru kao ni jednog drugog prijavljenog kandidata.

PROČITAJTE JOŠ

Na drugi DSV-ov javni poziv, raspisan nakon što je Ustavni sud zaključio da predsjednik RH Saboru može predložiti samo kandidata koji se prijavio na javni poziv DSV-a, Sessa se nije javio. Više je puta ponovio da to neće učiniti jer ga predsjednik, koji je na toj dužnosti želio profesoricu sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević, očito ne želi predložiti Saboru za imenovanje.

Preuzimanje dužnosti suca ovlaštenog za obavljanje poslova sudske uprave Mrčela u ponedjeljak nije želio komentirati, najavjujući da se Vrhovni sud u utorak objaviti priopćenje.

U ranijim medijskim istupima Mrčela, koji je ujedno i šef Kaznenog odjela Vrhovnog suda te predsjednik skupine država protiv korupcije Vijeća Europe – GRECO, kao najveći pravosudni problem isticao je dugotrajnost postupaka.

Tijekom višemjesečne sapunice oko izbora predsjednika/ce Vrhovnog suda Mrčela je ušao i u javnu polemiku s predsjednikom Milanovićem. Nakon što je u medijima ustvrdio da bi suci sami trebali birati predsjednika Vrhovnog suda Milanović je kazao da je taj prijedlog potpuno besmislen i opasan.

U međuvremenu DSV je 7. srpnja, s rokom prijave od 30 dana, raspisao novi javni poziv za čelnu osobu Vrhovnog suda, a Milanović je kazao da će na vrijeme, u skladu s Ustavom, istaknuti svog kandidata, nakon što Zlata Đurđević u Saboru nije dobila potporu većine zastupnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!