Sindikalist: Ministru Primorcu su ovo prvi pregovori pa mu gledamo kroz prste

Vijesti 26. lis 202211:09 0 komentara
N1

Makroekonomist Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao nadolazeće pregovore sindikata s Vladom za rast osnovice za plaće u javnim službama.

“Očekujemo promjenu pozicije Vlade, koja je bila veoma restriktivna i rigidna s obzirom na situaciju i ono što tražimo. Ono što tražimo nije ništa više od zadržavanja realne plaće na realnoj razini na kojoj je bila prije inflacije. Ove će godine realna plaća svih naših članova ozbiljno pasti”, rekao je.

Kaže da je cilj sindikata da se njihovim članovima osigura stabilnost plaća i očuvanje životnog standarda. “Ne znam kako bi sindikati mogli tražiti manje kada ulaze u pregovore, a čudi me i pozicija Vlade jer se ovdje radi o njihovim zaposlenicima”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

“Mi smo u goroj poziciji od ostatka zaposlenih u državi jer nam je osnovica rasla samo četiri posto ove godine. Ako se Vlada približi ponudom na sastanku, onda će članovi o tome odlučiti. Jedino su oni ti koji mogu odlučiti da im je prihvatljivo nešto niže od onog što tražimo”, rekao je.

Komentirao je prosvjed koji je najavljen 8. i 15. studenog. “Štrajk je krajnja opcija ako se ne može postići dogovor za stolom. Naši su članovi dva puta rekli da je ono što Vlada nudi premalo. Ako se danas dogovorimo, do toga neće doći, ali moramo biti spremni na to. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da stvari ne idu u najboljem smjeru”, rekao je.

“Sve ovisi o tome što će se danas ponuditi. Štrajk je uvijek krajnja opcija. Sindikati uvijek imaju i druge opcije poput javnog i medijskog djelovanja, pritiska kroz prosvjede i slično. Svi su sindikati najavili odraditi prosvjedne aktivnosti ako se ne postigne dogovor s Vladom”, rekao je.

Smatra da je ministar Marko Primorac neiskusan u političkim procjenama. “To je sasvim razumljivo. On se u ovakvoj poziciji našao po prvi put i tek uči. Neke njegove reakcije unutar pregovora bile su pohvalne i išle su u smjeru dijaloga. Ministar Marić je bio puno iskusniji u pregovaranju. Možemo reći da su ministru Primorcu ovo prvi pregovori, pa mu gledamo kroz prste”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!