Sindikalist: “Uvijek se podcjenjuju državne i javne službe”

Vijesti 28. lip 202318:14 0 komentara

O položaju hrvatskih radnika u N1 Newsroomu govorio je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak.

Premijer Plenković predstavio je izmjene zakona o plaćama koje je najavio kao veliki sveobuhvatni reformski paket, no Topolnjak i sindikati prvo žele vidjeti platne razrede i koeficijente koje će predstavnici sindikata dogovarati zajedno s predstavnicima Vlade. “Pozdravljamo što se želi za jednake uvjete rada dati jednak koeficijent u svim državnim službama, ali npr. u sustavu zdravstva nismo zadovoljni ocjenjivanjem jer bi ono moglo biti nepravedno i možda bi ga mogli dobiti samo privilegirani. Hoće li se ocjenjivati na lijepe oči ili prema učinkovitosti rada, to je veliko pitanje”, kaže Topolnjak.

Preciznije, upozorava da je ocjenjivanje limitirano sredstvima: “Ako imamo troje ljudi koji su izvrsni, a izvrsnim može biti ocijenjen samo jedan – tko će odrediti koja će to osoba biti”, pojašnjava Topolnjak.

Predviđeno je da će biti novca za 20% izvrsnih i uspješnih, kako objašnjava Topolnjak. “Uspješni bi dobili 2 boda, a izvrsni 6 bodova”.

Također, protive se i tome da netko dobije otkaz jer u određenom trenutku nije zadovoljio nadređene.

Najveći je problem tko će odrediti kriterije ocjenjivanja i problem nedovoljno novca za sve koji budu ocjenjeni kao izvrsni.

N1

Topolnjak upozorava da se sindikatima onemogućuje kolektivno pregovaranje onako kako su dosad pregovarali: “U koeficijente se ugrađuju uvjeti rada i dodaci na odgovornost za koje smo mi pregovarali kolektivnim pregovorima. Ako će oni biti u koeficijentima, a mi nećemo moći više pregovarati nego će to Vlada donositi jednostranom odlukom, onda je to za nas potkopavanje kolektivnog pregovaranja”.

Govoreći o štrajku na sudovima, Topolnjak kaže: “Svaka djelatnost i svaki resor, svi smatraju da su specifični i da moraju imati nešto više nego drugi. Gledajući ovaj zakon o plaćama – ukoliko će sudjelovati svi sudionici i na transparentan način ugovarati koeficijente, onda bi to bio značajan pomak, ali pitanje je na koji način će to završiti. Na kraju je odluka Vlade hoće li podići koeficijente”.

Komentirao je i štrajk zapisničara na hrvatskim sudovima: “Mislim da sigurno nije oportuno da ministar Malenica ide govoriti radnicima koji su u zakonitom štrajku da ide na restriktivnu mjeru neisplate plaća onima koji su u štrajku. Mislim da će time samo razljutiti ljude. Ako su već četvrti tjedan u štrajku, pretpostavljam da će nastaviti s tim. U zakonskim okvirima štrajkaju i njihove su plaće stvarno niske. Uvijek su se podcjenjivale državne i javne službe, u nekom je trenutku moralo kulminirati”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!