Sindikalist: Za istu poziciju plaće u privatnom sektoru su dva do tri puta veće

Vijesti 03. lis 202319:04 2 komentara

Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, gostovao je u Newsroomu gdje je objašnjavao zašto traže povećanje osnovice plaće u javnom sektoru.

Kroflin kao problem u javnim i državnim službama navodi to što je minimalna plaća posljednjih šest, sedam godina rasla relativno pristojno, ali osnovica plaće nije pratila taj rast.

“I to je državu dovelo u sramotnu poziciju: Da je imala relativno velik broj zaposlenika do prije 6,7 mjeseci, koji su, kad uzmete sve kriterije u obzir, bili plaćom ispod razine minimalne plaće”, kaže Kroflin.

“Recimo za neka najniža radna mjesta, bez nekih posebnih dodataka, to je bila osoba sa 20 godina radnog staža, koja uopće nije mogla dosegnuti razinu minimalne plaće. I zato je Vlada išla tokom ove godina na povećanje tih najnižih plaća”, dodaje.

Kroflin poručuje da ne žele da se to opet dogodi i zbog toga je njihov prijedlog o povećanju osnovice temeljen u očekivanom rastu minimalne plaće u idućoj godini, koji će biti 15 posto.

“Ako država određuje privatnim poslodavcima da im minimalna plaća treba rasti 15 posto, onda smatramo da i svojim zaposlenicima trebaju osigurati takav rast plaća.”

Kroflin kaže da je sada najbolje vrijeme za takav zahtjev s obzirom na to da dolazi izborna godina i, prema iskustvu, znaju da neće do kraja godine ni s kim sjesti za stol. Osim toga, dodaje da je sada povoljan trenutak zbog dobrih ekonomskih okolnosti i stanja državnog proračuna.

N1

Kao još jedan problem navodi to što su plaće za neka radna mjesta u potpunosti nekonkurentna u odnosu na plaće u privatnom sektoru.

“U nekim situacijama govorite o razlikama puta dva, puta tri. A da ne govorim o brzini i perspektivi karijernog razvoja u privatnom i javnom sektoru”, poručuje Kroflin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare