Sindikat pravosudne policije: Nećemo poslušno kimati glavom, štrajk je još moguć

Vijesti 06. lip 202309:13 0 komentara

Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak nakon sastanka sa sindikatima da će od lipnja za 219.000 zaposlenika u državnim i javnim službama rasti plaće od 60 do 100 eura. Više-manje istovremeno, kao nereprezentativan sindikat, s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom sastali su se predstavnici Sindikata pravosudne policije Hrvatske (SPPH) koji već neko vrijeme prosvjeduju i najavljuju štrajk. Ponudu su dobili, a sada je razmatraju s članovima, rekao je u Novom danu predsjednik sindikata Jelenko Krešo.

“Nitko nije rekao da je ovo jučer upalilo. Sindikat pravosudne policije još nije dao odgovor, još nismo rekli da pristajemo. Ja jesam rekao da smo zadovoljni što smo pozvani i što smo dobili ponudu, ne može se reći da ponuda nije fer, 100 eura nekome puno znači, nekome ništa. Ali nismo rekli da imamo dogovor i da ne idemo u štrajk”, rekao je Krešo.

Na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem oni nisu bili, no spomenuti dogovor odnosio bi se i na njih. Pravosudni policajci ipak su tražili nešto drugo – 15 posto povećanja koeficijenta za sve pravosudne policajce i službenike te otvaranje natječaja za najmanje 200 novih radnih mjesta pravosudnih policajaca.

“Imamo još jednu stvar. Dogovor sa sindikatima? Kojim? Samo smo Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) i mi pokrenuli prosvjede i akcije, a mi nismo bili na sastanku i pogledajte čuda – dobivaju svi u državnoj službi koji nisu ništa ni tražili. I to se sad predstavlja kao dogovor. Nije dogovor, ovo je dar Vlade, oni daruju. Ali nas nisu kupili”, kazao je Krešo.

Čeka se odluka

“Mi smo do dva sata u noći imali rasprave što ćemo napraviti. Nije da su ljudi baš odmah rekli da prihvaćaju ponudu. Pristali, ne pristali, mi ćemo tu povišicu dobili. Vidjet ćemo, ako članovi kažu ne, moguće je da se spojimo u štrajk solidarnosti s kolegama sa sudova”, rekao je Krešo.

Mislio je da će odluku donijeti brzo, ali su “rasprave žestoke”.

“Tražili smo koeficijent, ovo nismo dobili mi, dobili su drugi. Mi smo stavljeni zadnji u red i sad bismo poslušno kimati glavom i aplaudirati i sve super, hvala lijepa. Ne, nećemo, mi tražimo svoje. Što će biti, odlučuju članovi. Ako kažu štrajk, sindikat će provesti štrajk”, poručio je Krešo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!