Sindikati pozivaju Vladu da ratificira Konvenciju 190. i zaštiti radnice

Vijesti 08. ožu 202111:58 1 komentar
Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matica hrvatskih sindikata (MHS)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnice triju sindikalnih središnjica pozvale su u ponedjeljak Vladu, u povodu Dana žena, da pokrene ratifikaciju Konvencije 190. Međunarodne organizacije rada protiv uznemiravanja i nasilja u svijetu rada, radi bolje zaštite radnica od uznemiravanja i seksualnog nasilja.

Predsjednica ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Emina Ibrahimi rekla je novinarima na Markovu trgu da su u svakodnevnom kontaktu sa ženama iz udruženih sinidikata doznali za brojne slučajeve uznemiravanja, zlostavljanja i diskriminacije žena na radnom mjestu.

“To potvrđuje činjenica da su žene u čak 66,7 posto slučajeva žrtve diskriminacije temeljem spola. Odgovornost je Vlade da učini sve kako bi se zaštitili radnici i radnice od uznemiravanja i nasilja, a Konvencija 190. upravo služi da bi se spriječili različiti oblici diskriminacije na radnom mjestu”, istaknula je Ibrahimi.

Tamo gdje djeluju sindikati 60 posto manje uznemiravanja i nasilja

Također je istaknula važnost sindikalne podrške radnicama, jer se sindikati bore protiv svih oblika zlostavljanja i uznemiravanja na poslu, što je pokazao i izvještaj EU Komisije za socijalni razvoj.

VEZANE VIJESTI

“Tamo gdje djeluju sindikati čak je 60 manje uznemiravanja i seksualnog nasilja. Pozivam sve žene i sve žrtve da nam se pridruže i budu sindikalno aktivne jer samo zajedno možemo doći do cilja”, poručila je Ibrahimi.

Pravnica Matice hrvatskih sindikata Ivana Šepak-Robić podsjetila je da sindikalne središnjice već godinu i pol dana traže da Vlada pokrene postupak ratifikacije Konvencije 190.

“Radi se o konvenciji protiv uznemiravanja i nasilja u svijetu rada, a odnosi se na sve radnike i radnice, na sve sektore i sva radna mjesta, kao i volontere i tražitelje zaposlenja. Zbog toga je važno da se takva konvencija što prije ratificira”, istaknula je Šepak-Robić.

Ustvrdila je kako je Vlada našla svojevrstan alibi za nedjelovanje tako što čeka odluku Vijeća EU-a.

“Postavljamo pitanje zašto je Italija ratificirala konvenciju bez odluke Vijeća EU-a, zašto su Finska i Španjolska izrazile namjeru za ratificiranjem, zašto Hrvatska jednom ne bi bila predvodnica nekih dobrih praksi”, kaže Šepak-Robić.

Smatra kako je Međunarodni dan žena prava prilika Vladi da pokaže ozbiljnu namjeru i pokrene postupak ratifikacije, čime će se država obvezati da će svoje zakonodavstvo uskladiti s konvencijom.

Rad od kuće zamaglio razliku između obiteljskog nasilja i nasilja na radnom mjestu

Marina Ivandić iz Odbora žena Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) upozorila je na porast nasilja u obitelji i na radnim mjestima u proteklih godinu dana, otkako traje pandemija koronavirusa.

“Mjera rada od kuće također je doprinijela tome da se nasilje ne smanjuje, već se samo zamagljuje razlika između obiteljskog nasilja i nasilja na radnom mjestu”, kaže Ivandić.

Važno je stvarati radna mjesta na kojima će se pružati podrška osobama koje trpe nasilje, a ne ih osuđivati, te na kojima će se uspostaviti mjere i protokoli za prevenciju, nadzor i sankcioniranje nasilja.

Odbor žena NHS-a počeo je projekt o nasilju i uznemiravanju na radnom mjestu, provest će istraživanje kako bi stekli jasniju sliku o tome što se u određenom području događa, dodala je Ivandić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare