Sindikati se izborili za viši regres. U rujnu se nastavljaju pregovori

Vijesti 19. svi 202320:30 0 komentara

Nakon odrađena tri kruga pregovora, pao je dogovor, a sad i potpis na dodatak kolektivnom ugovoru između Vlade i sindikata. A tu jasno piše članovi sindikata koji sjede za stolom i koji su pregovarali, dobit će 300 eura. Takvih je 97 tisuća. S druge strane, 50 eura manje dobit će oko 130 tisuća zaposlenih koji nisu članovi.

“U odnosu na prošlogodišnji regres, riječ je o povećanju za 50, odnosno za 100 eura. Što je veliko povećanje i ja mislim da s ovakvim dogovorom možemo biti svi zajedno zadovoljni”, kaže Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Ali nisu svi zadovoljni. Ono što sindikati i Vlada ističu kao uspjeh, predstavnici nereprezentativnih sindikata smatraju diskriminacijom. Ministar Marin Piletić smatra da treba nagraditi trud sindikata koji su bili Vladin socijalni partner.

“Ja bih rekao da je to sasvim sigurno na jednoj simboličnoj razini, s obzirom na njihov doprinos članova sindikata koji godinama su plaćali članarina, a borili se za prava svih zaposlenih, svih radnika, neovisno o tome jesu li članovi sindikata, reprezentativnih, nereprezentativnih ili uopće nisu članovi sindikata”, kaže ministar rada Marin Piletić.

Ali ostaje činjenica da neće svi zaposleni imati jednaka prava, bar ne ona materijalna. Sada regres, a kasnije, kad se bude i o tome pregovaralo, vjerojatno će biti i razlika u božićnici i uskrsnici. Sindikalistica koja je vodila pregovore tvrdi da su takvu razliku htjeli baš sami članovi sindikata.

“Koji smatraju da samo oni svojim doprinosom, svojim financijama financiraju funkcioniranje sindikata. Oni financiraju moj dolazak na pregovore. Kad mi pregovaramo o plaćama, benefit imaju svi zaposlenici, ali negdje se mora učiniti razlika upravo na zadovoljstvo naših članova”, kaže Sanja Šprem koordinatorica predgovora 11 sindikata.

Osam nereprezentativnih sindikata tvrdi da ih je Vlada ovim postupkom uništila, da će tako ugasiti sindikalizam pa traže ocjenu ustavnosti i nadaju se da će Ustavni sud srušiti odredbu Zakona o radu koji omogućava ovakvu podjelu. Reprezentativni sindikati odgovaraju na optužbe.

“Potežemo sad tu pitanje diskrimacije, postavljamo situaciju ovako ili onako. Ja ću vrlo plastično objasniti, kao učiteljica. Svi imamo pravo i naravno da Ustav vrijedi za sve. U kazalište imamo pravo ići svi, ali ulaze oni koji imaju ulaznicu”, rekla je Šprem.

Iz Sindikata policije poručuju da je dosta bilo muktašenja ili kao što govore free ridinga. “I dosta je bilo diskriminacije članova, 30-godišnje diskriminacije sindikata koji su dobro i debelo plaćali ovo što smo mi danas uspjeli izboriti”, kaže Dubravko Jagić iz Sindikata policije.

Zasad su izborili veći regres, a u rujnu se nastavljaju pregovori oko božićnice, uskrsnice, ali i osnovicama plaće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!