Sjećanje na žrtvu, dan kad je Škabrnja sravnjena sa zemljom

Vijesti 18. stu 202107:41 > 10:56 0 komentara
Dino Stanin / Pixsell / ilustracija

Danas se prisjećamo i žrtava Škabrnje. Prije trideset godina zločinci su zvjerski ubili 43 troje mještana, među njima i petnaest branitelja, a selo spalili. Škabrnjani o svemu i danas teško govore. Strašni zločini za njih su i dalje živa rana.

Na obilježavanju 30. obljetnice stradanja Škabrnje sudjelovat će u izaslanstvu Vlade RH ministri Oleg Butković, Ivan Malenica, Marija Vučković, Vili Beroš i Nina Obuljen Koržinek. Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske je savjetnik Dragan Lozančić.

Program obilježavanja 30. obljetnice stradanja Škabrnje počet će u 9,45 sati. U 10 sati krenut će Kolona sjećanja – mimohod do Spomen-obilježja masovne grobnice gdje će se položiti vijenci. Misu za domovinu i poginule u župnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Potom će se krenuti u Mimohod – Korak po korak, do Spomen-obilježja na mjesnom groblju Sv. Luka, a u 12,30 sati bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće za civile i hrvatske branitelje kod Središnjeg križa.

U Škabrnji je tijekom Domovinskog rata poginulo 80 osoba, 26 hrvatskih branitelja i 54 civila. Dana 18. studenog srpski je agresor ubio 43 mještana, među kojima 15 branitelja. Radilo se o napadu iz čiste mržnje prema Hrvatima jer je Škabrnja bila hrvatsko selo, a u kojemu su obilato sudjelovali mještani susjednih sela sa srpskim stanovništvom – Biljana i Zemunika Gornjeg uz asistenciju Jugoslavenske narodne armije. Škabrnja je sravnjena sa zemljom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!