Škare-Ožbolt o prijedlogu inicijative Spasi me: Sud ne zna prepoznati nasilnika

Vijesti 11. tra 202117:22 > 17:23
Izvor: Zeljko Hladika/Pixsell

Vesna Škare-Ožbolt u Intervjuu tjedna, među ostalim, osvrnula se i na slučaj djevojčice iz Nove Gradiške odnosno prijedlogu inicijative Spasi me da se zabrani da djeca žive s osuđenim nasilnicima.

“Ja mislim da mi imamo jako dobre zakone, ali padamo na ispitu provedbe. Svi naši sadašnji zakoni koji su na razini EU, sve to štima, ali mi padamo za razliku od drugih zemalja gdje je provedba jako učinkovita, mi padamo na provedbi. Ako me pitate jesu li važnija prava djeteta ili roditelja, uvijek ću reći prava djeteta. Ako je roditelj jedan, ili oboje roditelja nasilnika koji maltretiraju djecu, zlostavljaju, bivaju osuđeni pa se opet vraćaju u istu sredinu, pitanje je što je tu?

Možda se događaju neki pomaci na bolje, ali onda je potreban jako dobar sustav promatranja što se događa u toj obitelji. I to imamo na papiru, ali ne u provedbi. Imamo nekoliko slučaja posljednjih godina, ubijeni socijalni radnici, otac baca djecu s balkona, i sada ovo, pa gdje idemo? Zakon nam je tu dao sve mogućnosti, ali što je s provedbom?”, rekla je.

“Sud ne zna prepoznati nasilnika”

Dodaje i kako su se svi ovi slučajevi dogodili u malim sredinama u kojima svi sve znaju, ali okreću glavu. “Nitko o nikom više ne vodi računa, nemamo ni najmanju razinu empatije, gledamo samo sebe”, rekla je.

Dodaje i kako su socijalni radnici prvi koji izlaze na teren, a da i ostatak sustava treba specijalizirati:

“Policiju treba specijalizirati, sudove. Često se dogodi da policija privede nasilnika, sud ga oslobodi jer ne zna prepoznati nasilnika, njemu se sve to čini banalno, bez veze. Sve službe koje moraju brinuti moraju biti specijalizirane. To je taj pomak koji se mora dogoditi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.