“Slavonija je bojno polje između HDZ-a i desne oporbe, tu se lijeva oporba ne vidi i ne čuje”

Vijesti 29. stu 202312:14 3 komentara

Tomislav Klauški, kolumnist 24sata, bio je gost N1 studija uživo kod naše Nine Kljenak, u kojem je komentirao aktualni prosvjed svinjogojaca.

Poljoprivrednici prosvjeduju već osmi dan tražeći od Ministarstva da udovolji njihovim zahtjevima, dozvoli klanje na objektima i trženje zdravog svinjskog mesa. Jedan od seljaka rekao je da je afrička svinjska kuga izmišljena kako bi se uništilo hrvatsko selo. Tomislav Klauški rekao je da mu se to čini kao još jedan argument protiv HDZ-a.

“Cijeli prosvjed, traktori, politička desnica uz slavonske seljake usmjerene protiv HDZ-a odnosno Andreja Plenkovića. I ono što se događalo u doba korone, isti oblik pritiska je i u slučaju afričke svinjske kuge što samo stvara svjetonazorsku i političku sliku oko tog prosvjeda gdje se traži svi mogući argumenti koji bi mogli mobilizirati biračko tijelo i prosvjednike i nanijeti političku štetu Vladi odnosno premijeru Plenkoviću”, objasnio je Klauški.

“Ova katastrofa s afričkom svinjskom kugom nadovezuje se na druge katastrofe s kojima je Vlada imala posla. U svakoj toj katastrofi su rezultati bili poražavajući ili u najboljem slučaju polovični. Kaskaju za tim problemom, dopuštaju da problem jako eskalira, da postane ne samo politički problem nego i problem za poljoprivrednike i uzgajivače”, dodao je.

Istaknuo je da je slična situacija bila i s obnovom nakon potresa te da je obnova započela sa zakašnjenjem. Dodao je i da je Hrvatska za vrijeme covida imale velike stope smrtnosti te da su takvi podaci poražavajući. “HDZ koliko god se Plenković hvali, čak i traži alibi u tome da je njegov mandat prošao u teškim situacijama, okolnostima, prirodnim katastrofama, u tim katastrofama se Plenkovićeva Vlada vrlo često loše snalazi”, objasnio je Klauški.

“Onog trenutka kada prosvjednici sjednu za stol gube politički zamah, stupanj intimidacije putem traktora koji izgledaju prijeteće kao tenkovska kolona koja ide prema Vladi”, kazao je Klauški.

“Cijeli taj skript je prepisan od HDZ-a, imate problem, aktere, retoriku, dramatične slike, prijetnje”, dodao je.

Klauški je kazao kako se oporba uvijek “nakači” na prosvjede te da je to specifično za Slavoniju zbog raznih problema koji su zadesili taj dio Hrvatske.

“Slavonija je postala bojno polje između HDZ-a i desne oporbe, tu se lijeva oporba ne vidi i ne čuje”, istaknuo je Klauški.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare