Slovenski medij: Preobrat u Fortenovi, Putin doveo Arape

Vijesti 03. stu 202212:23 1 komentar
Fortenova grupa
N1

Ruski predsjednik Vladimir Putin uz pomoć prijatelja iz Dubaija pobijedio je Andreja Plenkovića u borbi za vlasništvo nad cijelim hrvatskim prehrambenim lancem i Mercatorom, piše slovenski portal Necenzurirano.si.

“Jučer je došlo do obrata u priči tko će biti budući vlasnik Mercatora, najvećeg slovenskog trgovca. Hrvatski koncern Fortenova, vlasnik Mercatora, dobio je novog najvećeg vlasnika. Postao je to Saif Bin Markan Alketbi, jedan od najbogatijih ljudi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je od ruske Sberbanke kupio 43 posto udjela u Fortenovi.

VEZANE VIJESTI

Posao je to koji danas snažno odjekuje u Hrvatskoj. Fortenova u svojim rukama ima praktički cijeli prehrambeni lanac u Hrvatskoj. Rusi su prodajom, međutim, pomrsili planove hrvatskoj Vladi na čelu s Andrejom Plenkovićem, koja je posljednjih mjeseci užurbano radila na tome da udio Sberbanka dođe u hrvatske ruke”, piše slovenski portal Necenzurirano.si.

Necenzurirano.si dalkje navodi kako su “u međuvremenuPlenkovićevu Vladu pregazili Rusi”.

Prema informacijama iz više izvora, navodi slovenski medij, radilo se o operaciji vođenoj iz Kremlja.

VEZANE VIJESTI

“Prije tri tjedna, u jeku sukoba za kontrolu nad Fortenovom, šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Abu Dhabija, posjetio je ruskog predsjednika u njegovom rodnom Sankt Peterburgu. Njihov susret službeno je bio posvećen događajima u Ukrajini. Ali novi najveći vlasnik Fortenove ima bliske veze s monarhijskim obiteljima koje vladaju Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Alketbi, koji je poznat kao investitor u fondove rizičnog kapitala, bio je šef ureda šeika Hamdana bin Mohammeda bin Rashida Al Maktouma između 2009. i 2015. godine. Riječ je o prvom u redu za prijestolje vladara Dubaija i potpredsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohammeda Al Maktouma, koji je u odličnim odnosima s Vladimirom Putinom. U ožujku ove godine, već nakon ruskog napada na Ukrajinu, vladar Dubaija sastao se s njegovim predsjednikom Basharom al-Assadom, inače bliskim ruskim saveznikom, kao prvim arapskim čelnikom nakon izbijanja rata u Siriji. U lipnju ove godine i Al Maktoum i Al Nahjan čestitali su Putinu Nacionalni dan Rusije”, piše portal.

Navode dalje i da u prilog tezi da je “Putin osobno doveo novog kupca govori i podatak da je o sličnoj operaciji prije osam mjeseci u Moskvi razgovarao s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Tada je za kupca Sberbankova udjela u Fortenovi izabran mađarski investicijski fond Indotek koji je u vlasništvu jednog od najbogatijih Mađara Daniela Jellineka, bliskog poslovnog partnera Orbanova zeta”.

Taj posao je krajem ljeta blokirala Vlada RH, piše Necenzurirano.si.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare