Smijete li razbiti prozor užarenog auta ako je u njemu dijete? Evo što kaže MUP

Rob / Alamy / Profimedia

S dolaskom vrućih ljetnih mjeseci nažalost dolaze i tragične vijesti o smrti djece ili ljubimaca koji ostanu predugo u automobilu koji je parkiran na suncu. Stručnjaci redovito upozoravaju da se djecu nipošto ne ostavlja u užarenom automobilu, čak ni na kratko, kako bi se izbjegle tragične posljedice.

No, što ako se nađete u situaciji da vidite dijete ili kućnog ljubimca u užarenom automobilu? Smijete li razbiti prozor vozila kako biste pomogli i možete li za to dobiti kaznu?

“Zaštita osobe jedna od temeljnih zadaća policije pa će tako u slučaju dojave da je u vozilu ostavljeno dijete, policijski službenici žurno izaći na mjesto dojave i ukoliko se procjeni da je zdravlje djeteta ugroženo, a ne može se u kratkom roku doći do vlasnika vozila, na oprezan način razbiti prozor te će se ući u vozilo, a kako bi se prvenstveno zaštitio život djeteta i pružila mu se žurna pomoć”, kazali su nam iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

No, ako ste u strahu da bi pomoć stigla prekasno, i vi kao građanin možete reagirati, ali u tom je postupanju nužno biti oprezan, kao i obavijestiti policiju i hitnu pomoć.

“U slučajevima kada građanin uoči da je u vozilu ostavljeno dijete, dužan je odmah obavijestiti policiju, a kako bi policijski službenici u što kraćem roku izašli na mjesto dojave i poduzeli nužne mjere i radnje. Kada se procjeni da je zdravlje djeteta ugroženo u toj mjeri da je svaka sekunda bitna, građanin u cilju zaštite života djeteta, može na oprezan način razbiti prozor te o tome odmah obavijestiti policiju i hitnu medicinsku pomoć”, dodaje MUP.

Rob / Alamy / Profimedia

Možete li dobiti kaznu ako razbijete prozor?

U takvoj situaciji, kada je život djeteta ugrožen, ovako postupanje vas izuzima od krivnje.

“Kazneni zakon RH isključuje protupravnost djela odnosno izuzima od krivnje počinitelja koji je postupao u slučaju krajnje nužde da od sebe ili drugoga otkloni istodobnu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti ako je zlo koje je učinjeno manje od zla koje je prijetilo, odnosno ako počini protupravnu radnju da bi od sebe ili drugoga otklonio istodobnu neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti, a zlo koje je počinjeno nije bilo nerazmjerno teže od zla koje je prijetilo i ako nije bio dužan izložiti se opasnosti”, objašnjavaju iz ministarstva.

U slučaju kada nema takve ugroze za život, oštećenje automobila se kažnjava sukladno Kaznenom zakonu. “Tko ošteti, uništi, izobliči ili učini neuporabljivom tuđu stvar kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine te ako je djelo počinjeno iz niskih pobuda ili je prouzročena znatna šteta kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.