Srđ je Grad: Trasiranje Lučinog razdolja nije obavljeno u predviđenom opsegu

Vijesti 16. ožu 202115:35 0 komentara
Grgo Jelavic/PIXSELL

Županijski vijećnik i kandidat za dubrovačko-neretvanskog župana stranke Srđ je Grad Marko Giljača predstavio je u utorak geodetski elaborat kao dokaz da vodoistražni radovi trasiranja na Lučinom razdolju nisu obavljeni u predviđenom opsegu za budući centar za gospodarenje otpadom.

Giljača je na konferenciji za novinare uoči sjednice Županijske skupštine istaknuo je kako je zatražio i dobio elaborat mjerenja udaljenosti na lokaciji planirane izgradnje centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, u kojem su računate udaljenosti između lokacije upuštanja trasera do točke na granici zahvata i planiranoj zaštitnoj ogradi.

“Ovlašteni geodet utvrdio je kako je od točke upuštanja trasera do točke na granici područja zahvata udaljenost 136 metara, dok je do točke projektirane granice zahvata 325 metara”, rekao je Marko Giljača i dodao kako su time dokazali da županijska vlast cijelo vrijeme skriva istinu da trasiranje 2013. nije napravljeno u opsegu planiranoga centra za gospodarenje otpadom.

Podsjetio je kako je dubrovačko-neretvanskog župana Nikolu Dobroslavića upozorio na tu nepravilnost na prošloj sjednici.

“Župan je tada rekao: ‘Dokažite, pa će biti posljedica!’ Mi smo dokazali. Župane, na Vama je red”, poručio je Giljača.

“Mi znamo što ćemo prvo učiniti nakon promjene vlasti u svibnju: novo, javno i neovisno hidrogeološko trasiranje, kako zahtijevaju i malostonski školjkari i stanovnici Primorja i svako tko iole shvaća nesagledive posljedice koje su moguće gradnjom ovog centra i curenjem otpadnih voda u podzemne tokove”, zaključio je Giljača.

Iz stranke Srđ je Grad podsjećaju kako je hidrogeološko trasiranje s puštanjem boje na lokaciji u Trnovici napravljeno 2008. godine te da dokazana izravna veza podzemnih tokova s Malostonskim zaljevom.

Dubrovačko-neretvanska županija, unatoč neoborivim činjenicama, uporno gura projekt i na sjednici povjerenstva 2012. godine predstavnik Hrvatskih voda zatražio je od njih da se napravi novo hidrogeološko istraživanje na samoj lokaciji centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje kako bi se promijenila vodozaštitna zona. Slijedi istraživanje koje je 2013. godine provela tvrtka Geoaqua d.o.o na lokaciji koja je navedena kao lokacija centra za gospodarenje otpadom, što se danas pokazalo netočnim. I tada, kao i poslije na više javnih tribina, mještani Trnovice izražavali su sumnju u ispravnost tog istraživanja, ističu iz stranke Srđ je Grad.

Kandidat te stranke za dubrovačkoga gradonačelnika Đuro Capor upozorio je na problem izvlaštenja zemlje stotinjak mještana Trnovice za potrebu projekta.

“Vrijednost zemlje procjenjuje se nezakonito. Nije jedina prijevara s trasiranjem, već i procjena vrijednosti zemlje. Cijena bi trebala biti veća jer su zemljišta procijenjena kao poljoprivredna iako su u prostornom planu namijenjena kao gospodarska”, zaključio je Capor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!