Pulmolog Srića: Broj novozaraženih nas opet mora početi brinuti

Vijesti 04. ožu 202108:57 > 10:541 komentar
saša srića
Izvor: N1

Pulmolog Saša Srića u Novom danu komentirao je situaciju s koronavirusom kao i jučerašnji pogreb zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na kojem se okupilo više tisuća ljudi.

“Broj novozaraženih nas opet mora početi brinuti. Najveći je od siječnja. Porast ne možemo povezivati s novom relaksacijom mjera, to ćemo tek vidjeti kroz dva do tri tjedna. Ova brojka nam ukazuje da imamo razloga za brigu i da možemo očekivati pojavu trećeg vala”, rekao je Saša Srića i dodao:

Kršenje mjera

“Koliko je riječ o trećem valu, pitanje je jer je virus cijelo vrijeme prisutan i mislim da su se građani počeli opuštati. Cjepiva kasne. Što se tiče okupljanja, teško je komentirati pogotovo pogrebe. Vjerujem da su svi htjeli odati počast, no unatoč tome velik broj okupljenih u ovoj situaciji mora dati na razmišljanje hoće li se to odraziti na zarazu. Velik broj ljudi je imao maske, no bilo ih je puno, rezultate ćemo vidjeti.”

VEZANE VIJESTI

Napomenuo je da se mjere na sprovodu nisu poštovale: “Kao liječnik moram reći da mjere nisu poštovane. One se moraju na sve odnositi jednako. Znam da nije lako, ali moramo zatomiti emocije i znati da su mjere beskrajno bitne. Zagovornik sam socijalizacije, ali ponegdje se mjere ne poštuju i to nas mora zabrinuti da ne bismo opet za dva tjedna sve zatvarali.”

O podatku da smo imali 499 preminulih u veljači od koronavirusa, Srića kaže: “To najviše brine. Tu su i stariji, s komorbiditetima, ali i mladi, zdravi… Ako će se povećavati broj zaraženih, opet je za očekivati velik broj hospitaliziranih i umrlih. Trenutni broj umrlih se drastično smanjio što ulijeva nadu, no brojevi novozaraženih opet brinu.”

Ističe da je KB Dubrava spremna za prihvat i većeg broja pacijenata, no kaže da ako se treći val razmaše, ako broj hospitaliziranih poraste, trebat će pomoć i drugih bolnica.

Nove mutacije

O novim mutacijama koronavirusa u Hrvatskoj rekao je: “Već je više novih sojeva. To su sve virusi koji su mutirali, no zasad nemamo potvrdu da mutirani sojevi izazivaju težu kliničku sliku. Oni jesu zarazniji i u većini zemalja uzroci pojačanog širenja virusa, vidjet ćemo što će pokazati učestalije sekvencioniranje. U Hrvatskoj imamo podatke da se pojavilo nekoliko desetaka slučajeva britanskog soja, nekoliko južnoafričkih i nekoliko njujorkškog.”

VEZANE VIJESTI

Na pitanje gdje je zapelo s cjepivom i zašto se stvorio toliki problem, Srića je rekao:

“Postoji problem s cijepljenjem nacije, puno je manje nego se očekivalo. Najave da bi do ljeta bilo cijepljeno 50% ukupnog stanovništva, sad se govori da će biti 50% starijih. Što se tiče Sputnjika V, nemamo razloga ne vjerovati u učinkovitost i sigurnost cjepiva. Zagovornik sam da cjepivo mora proći EMA-u, no ne bih imao ništa protiv interventnog uvoza ako HALMED preuzme odgovornost. Bitno je da imamo nečiju potvrdu.”

Komentirajući otvaranje terasa kafića apelirao je na građane da se ne opuste previše: “Kroz period od dva tjedna trebat će se opet vidjeti kako se broj novozaraženih ponaša. Apeliram na ljude da se što manje grupiraju, da se drže distance da kroz dva tjedna ne bismo imali veći broj i situaciju zatvaranja. Cjepivo je bitno, ali ne može zamijeniti beskrajno bitne mjere, ne opuštajmo se previše.”

Jučer smo u Hrvatskoj imali 747 novozaraženih. Na pitanje koja je granica ili broj koji bi nas trebao početi brinuti, Srića je rekao:

“Ako bude oko 750 i krene se povećavati, to je znak za alarm. A brojka preko tisuću novozaraženih znak je za pooštravanje mjera.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar