Srića: Nismo daleko od situacije kad ćemo birati tko će na respirator, a tko ne

Vijesti 06. stu 202109:48 > 11:35 0 komentara
N1

Gost Novog dana bio je pulmolog Saša Srića.

Svjedočimo rekordnim brojevima novozaraženih, a Stožer je u petak donio nove mjere.

Puno je reakcija na veću primjenu covid-potvrda, pobunio se i saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović koji kaže da je njegovo pravo da ima virus.

“Pobuna i nezadovoljstva će uvijek biti. Zabrinjavajuća je situacija koja u ovom trenutku može, obzirom na trendove, predstavljati potencijalni katastrofični scenarij. Mjere koje su donesene su zakašnjele. Ove mjere koje stupaju na snagu, što od danas, što opet s 14. 11., to je veliki odmak. Puno će vremena proći, mislim da se moglo brže. Mislim da mjere nisu adekvatne i trebaju biti proširene na druge sektore. Virus ne poznaje razliku je li u školama, kafićima, restoranima, trgovačkim centrima… Mjere su trebale biti puno strože”, rekao je Srića.

“Stalno balansiranje i sistem ‘nećemo se nikome zamjeriti, budimo sa svima dobri’ nas košta ovakve situacije, ovakve epidemiološke slike. A ono čega se najviše trebamo bojati, preopterećenje zdravstvenog sustava, ono ne da će doći, ono je već sada prisutno”, dodao je Srića.

Kada se gledaju podaci, među onima s težom kliničkom slikom sve je više mlađih.

“Kad govorimo o mlađoj populaciji, u odnosu na protekle valove sada je puno veći broj mlađe populacije. Delta soj više napada mlađu populaciju iz jednog razloga – ona je slabo procijepljenja. Teorija ‘neće to na mene, mi smo mladi i zdravi’ je bijeg od istine, bijeg od realnosti. Mladi se vole okupljati, to je logično, ali moramo biti svjesni aktualne situacije. Mlađa populacija koja završi s težom kliničkom slikom su u pravilu gotovo svi neprocijepljeni”, rekao je Srića te dodao da zasad nismo imali smrtni slučaj osobe mlađe od 50 godina koja je bila procijepljena i punog zdravlja.

Kaže da su bolnice dobro organizirane, ali da je broj zaraženih jednostavno prevelik.

“Usprkos ovoj organiziji, ovakvim tempom, ovakvim brojkama zaraženih moramo biti zabrinuti, već sada smo u mnogim bolnicama na preko 90 posto popunjenosti kapaciteta. S time da moramo reći da sada zbrinjavamo one od prije dva tjedna kada smo imali dvije tisuće zaraženih. Što će biti u iduća dva do tri tjedna… Bojim se da ovakvim trendom zdravstveni sustav, unatoč tome što iz Stožera slušamo neke optimistične procjene, teško da će opstati. Čak procjena kolapsa zdravstvenog sustava kroz dva to tri tjedna nije nešto što je nerealno”, rekao je Srića.

“Teško je prognozirati, no mislim da brojke još neko vrijeme neće padati. Zimski period još uvijek traje i trajat će. Broj novozaraženih neće padati još neko vrijeme, taj trend će još uvijek rasti. Kada ćemo doći vrhunca, teško je prognozirati. mislim da još nismo na vrhuncu, to posebno brine. Najviše ipak brine najviše kada će se situacija početi urušavati s obzirom na to da svaki dan dolaskom u smjenu pitamo se koliko još imamo mjesta, a da ne govorimo o situaciju koju ćemo imati za 10 dana. Zato kažem da su mjere preslabe”, rekao je Srića.

Što ako ne bude mjesta u bolnicama, postoje li protokoli – tko ima prioritet za kisik, respirator…

“Bojim se da će se takve situacije dešavati. Protokole nismo razrađivali, mislim da ih treba. Treba prije svega pokušati naći dovoljne kapacitete. Kapaciteti kreveta i respiratora se, uvjeren sam, neće kompletno potrošiti, mislim da će biti premalo ljudstva. Brojno ljudstvo je već sada iscrpljeno, umorno, mogućnost pogreške je prisutna. A doći u situaciju da biramo ti hoćeš na respirator, ti ne… U situaciju se ne smijemo dovesti, a bojim se da nismo daleko od te situacije”, istaknuo je Srića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!