Srića: Medicina polazi od obiteljske, a liječnici grcaju u administraciji

Vijesti 14. velj 202309:52 1 komentar
N1

Internist, pulmolog i primarijus KBC-a Zagreb Saša Srića gostovao je u Novom Danu u kojem je komentirao reformu zdravstva i prosvjed liječnika najavljen za 18. ožujka.

“Prosvjed bi trebao pokazati nezadovoljstvo liječnika trenutnim stanjem. Ono što liječnici traže je opravdano i treba im dati podršku. Osobno nisam zagovornik krajnjih rješenja i štrajkova, to bi se trebalo riješiti dijalogom, puno toga kasni i nije ispunjeno, ali štrajk uvijek nastupa kao posljednje rješenje. Treba sjesti za stol, sve stvari u životu se rješavaju dijalogom. Nadam se da će do petka ministar Vili Beroš pozvati i ostale strukovne udruge i da će se na stolu naći zahtjevi i da će se krenuti s rješenjima”, rekao je liječnik Saša Srića.

“Pacijenti se osjećaju nesigurno”

Navodi kako se u ovoj situaciji pacijenti osjećaju nesigurno, a kako kaže, trebaju vjerovati da se radi o doista predanoj struci i liječnicima.

“Primarna zdravstvena zaštita je u problemu zbog nedostatka liječnika. Treba ih se rasteretiti ogromne administracije jer bi se trebali više posvetiti radu s pacijentom. Medicina i polazi od obiteljske, a većina liječnika grca u administraciji. To je probem koji datira već dugo godina, neke vatrogasne mjere možda su moguće, ali nužna je dublja reforma zdravstva”, rekao je Srića pa je dodao: “Ova reforma ima svoju glavu i rep. Ali treba početi s time, ne vjerujem da će se u izbornoj godini moći išta napraviti. Ona sama po sebi znači i zamjeranje nekome. Nije lako potezati konce u našoj struci gdje je puno ega. Reformu bih kao takvu pozdravio, ali treba prijeći s riječi na djela”.

Srića kaže da pacijenti liječnicima moraju biti u prvom planu, a jedan od najvećih gorućih problema u zdravstvu su liste čekanja.

“To se može riješiti radom u popodnevnim smjenama, a on je sveden na minimum, to se može organizirati tako da se izjednači rad liječnika. Veliki problem je i nedostatak liječnika i bolničkog osoblja. Puno se pacijenata šalje na bolničke preglede koji možda nemaju uvijek indikacije, bitni su i sistematski pregledi jer znamo da je prevencija jako bitna. Treba motivirati liječnike poboljšavanjem uvjeta i plaća kako bi ih se zadržalo u Hrvatskoj. Bitno je da jednako funkcionira opća bolnica Dubrovnik ili Zadar, moraju postojati i druge bolnice osim KBC-a Zagreb. Trebao bi se vratiti i pripravnički staž da bi mladi liječnici stekli sigurnost u sebe”, kazao je.

“Uvijek se radi o problemu novca”

Kaže da je uvijek problem nedostatak novca.

“Kako je zdravlje najveće bogatstvo, mislim da bi se za zdravstvo trebalo najviše izdvajati. Država je tu broj jedan, ali trebali bi participirati svi sudionici zdravstva. Uvijek sve ovisi o organizaciji s vrha. Mislim da Hrvatska nije izuzetak, ravnatelji bolnica su kadrovirani po političkim funkcijama što ne bi trebalo predstavljati problem, ali kadroviranje šefova odjela, poliklinika i zavoda ne bi trebalo tako funkcionirati nego bi se trebali postavljati stručni ljudi. Ne bih rekao da je ovo pet do 12, no, ajmo izbjeći štrajkove i sjesti i pričati. Mnogi brakovi propadaju zato jer nema dijaloga. Ovo je doživotni brak. S ovim se dijalogom neće riješiti problemi svijeta, ali trebamo se pomaknuti s mrtve točke”, rekao je.

Specijalist kaže kako se standard u Hrvatskoj ne može uspoređivati sa standardom zemalja Europske unije, ali izjednačavanje koeficijenata specijalista i liječnika obiteljske medicine, i povećanje plaće specijalizantima te sustav nagrađivanja bi trebali postojati.

“Sve je u zdravstvu mjerljivo, koliko tko radi i trebalo bi napraviti razliku između onih koji daju sebe u posao i onih koji su ispod prosjeka. Svatko od nas dobije ponude za rad u privatnoj praksi, naravno da mi to ne pada napamet, ponosan sam što sam zaposlenik KBC-zagreb. Nisam protiv rada u privatnim klinikama, ali sam protivnik izdvojenih slučajeva gdje liječnici za vrijeme radnog vremena odlaze u svoje privatne prakse. Ako postoje takvi slučajevi, treba se odmah izaći u javnost s imenom i prezimenom, ne treba prezati od toga”, kazao je.

Za kraj zaključuje da su prekovremeni sati nešto što je nužnost, ali očekuje se da budu adekvatno plaćeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare