Srića o Vladimiru Matijaniću: Zaslužio je klinički pregled

Vijesti 25. kol 202210:05 1 komentar
N1

Pulmolog Saša Srića u Novom danu je komentirao rezultate zdravstvene inspekcije u slučaju preminulog novinara Vladimira Matijanića.

“Evidentno je da značajnijih stručnih propusta nije bilo, pacijent je imao autoimunu bolest, imao je povišen rizik što ukazuje da je morao biti cijepljen.

“Telefonski se ne može ni sugerirati ni donostiti zaključak o tome je li trebao biti hospitaliziran”, dodao je.

VEZANE VIJESTI

Je li se moglo napraviti više? Srića navodi da se pacijenta uvijek treba saslušati, a naveo je i što se još moglo napraviti u slučaju Matijanića.

“Zaslužio je klinički pregled, poslušati pacijenta, izmjeriti saturaciju i napraviti EKG jer je evidentno da je bilo riječi o akutnom miokarditisu”, kazao je Srića.

“Broj umrlih od covida i dalje je visok”

Osvrnuo se i na situaciju s covidom u Hrvatskoj i veliku smrtnost.

“Imali smo situacije kad su mjere bile nedovoljno adekvatne. Kad su bili alfa wuhanski soj i beta, mislim da smo trebali biti čvršći po pitanju mjera. Sad imamo omikron, to je soj koji izaziva relativno blagu kliničku sliku. Brojka (umrlih) je i dalje visoka, to su uglavnom pacijenti starije životne dobi i koji su imunokomprominitirani”, istaknuo je Srića.

Upozorava i na jako nisu procijepljenost. “Interes je počeo sve više padati.”

Dodao je da je ovaj ljetni val pokazao da virus nije sezonalan. Dodaje da bi se trebalo ukinuti covid-odjele te da u “čistim” odjelima bude izolacijski dio za pacijente koji su oboljeli od covida.

“Pacijenti se ne bi miješali, rasteretilo bi zdravstveni sustav, a puno bi nam pomoglo u predstojećoj jeseni”, rekao je Srića.

“Virus je tu oko nas i ostat će još oko nas. Možemo se samo nadati da unatoč niskoj procijepljenosti neće doći do mutiranja virusa u neki teži soj”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare