Srića: Onaj tko će provoditi reforme u zdravstvu morat će se nekome i zamjeriti

Vijesti 21. svi 202211:05 > 11:58 0 komentara
N1

Odahnuli smo otkad je krivulja koronavirusa pala ispod 1000. No virus, naravno, nije virus nestao, jučer je u Hrvatskoj bilo 426 novih slučajeva u Hrvatskoj. O epidemiji i situaciji u zdravstvenom sustavu u Novom danu razgovarali smo s pulmologom Sašom Srićom.

“Nakon ovih gotovo dvije godine intenzivnog perioda, nekoliko valova i velikog broja hospitaliziranih pacijenata, prošli smo najteža vremena kada je zaista bilo pitanje koliko će zdravstveni sustav izdržati, je li pred pucanjem. Uspjeli smo zajendičkim angažmanom, radom i trudom preživjeti i došli smo u značajno relaksiraniji period u kojem možemo reći da i mi sada lakše dišemo. Iako i dalje hospitaliziramo pacijente, ipak su to blaže kliničke slike i to su dominantno pacijenti koji zbog drugih komorbiditeta završe, barem privremeno, u bolnici”, rekao je Srića.

PROČITAJTE JOŠ

Ono što je izazov unazad nekoliko mjeseci je post-covid sindrom.

“To je i izazov kojim ćemo se baviti i kada padnemija prijeđe jednog trenutka u endemski oblik bolesti. Iako nije pravilo, oni koji su duže bili hospitalizirani, bili na većim protocima kisika, bili na respiratoru imaju i naglašeniji post-covid sindrom, prvenstveno s dominantno pulmološke strane. Tu su pacijenti koji imaju i kronične posljedice u vidu otežanog disanja, kroničnog kašlja, ne mogu podnijeti toliki fizički napor koji su mogli prije. To su pacijetni kojima treba trajna terapija, a kod nekih će trebati i transplantacija pluća. Ima i onih koji su imali blaži oblik bolesti, koji imaju simptome koji nisu nužno plućni – smetnje koncentracije, pamećenja, pacijenti s neurološkim simptomima, neobjašnjivi trnci u rukama, slabost ekstremiteta, a kompletnom obradom isključeno je organsko zbivanje i onda, naravno, kod takvih sve pripisujemo uglavnom post-covid sindromu”, opisao je Srića.

Podsjeća da covid nije jedina bolest, da nisu prestale ni druge respiratorne infekcije: “Tu su i druge virusne upale pluća, adenovirusi, tu je bila i gripa koja je u jednom trenu prijetila da bi mogla ići prema epidemiji, ali nije se razbuktala. Bilo je i bakterijskih upala pluća, ali su se pojavile i neke infekcije koje su i dosad postojale, tipa rotavirusa, ali u nekom masovnijem obliku. Isto tako i hepatitis A koji je postao zaboravljena boljest”.

Prognoze za jesen je, kaže Srića, nezahvalno davati.

“Jesen nam ostaje velika nepoznanica, ne bih davao nekakve ružne, pesimistične procjene. Prije svega mogu reći da trebamo i dalje biti na oprezu, virus i dalje postoji. Ovaj trend koji se sada događa je dobar i povoljan, ljeto je samo po sebi takvo da ljudi više borave na otvorenom i ne očekujem značajne poraste, očekujem pad broja novooboljelih. Međutim, obzirom na i dalje manju procijepljenost, mislim da ne možemo u potpunosti odahnuti i mislim da je sad pravi tajming za sve koji se nisu cijepili, da se sad cijepe. Zaštitit će sebe i druge i mirnije će moći u jesen. Da je procijepljenost preko 80 posto, rekao bih komotno da ćemo imati ugodnu jesen. Doći do proasta sigurno, ali ako neće biti mutiranja u teži oblik, što se zasad ne nazire, ne bismo trebali očekivati drastičnu kliničku sliku”, rekao je Srića.

Komentirao je i stanje u zdravstvu.

“Manjak liječnika i medicinskih sestara je nešto što mora sve brinuti. U primarnoj zaštiti je velik, a u tri-četiri godine otići će velik broj liječnika u mirovinu i imamo problem tko će ih nadomijestiti. U sekundarnoj i tercijarnoj zaštiti bolničkih liječnika isto tako nedostaje. Specijalizacije će se otvarati, ja se nadam da će biti zainteresiranih. Puno toga se mora napraviti, reforme su nužne”, rekao je Srića.

A reforme je najavio ministar Vili Beroš.

“Ja bih htio vijeti te reforme, u ovom trenutku ih nema. One su beskrajno nužne i nešto za čime vapimo. Za sada je ministar prolazio kroz više faza, od faze u kojoj je suvereno vladao u padnemiji, kasnije je bilo dosta podijeljenih stavova Stožer, gubio se u nekim, dobro radio u drugim stvarima. Imao je pluseve, a imao je i dosta minusa. Stvarno je 15 do 12, ako ne 12 i 5 za reforme o kojima se stalno govori”, rekao je Srića te dodao:

“Koji god ministar će se time pozabaviti, bio to Beroš ili netko drugi, zasigurno će morati imati odrijšene ruke, hrabrost, timsku igru i, nažalost, možda će se nekome morati i zamjeriti, ali to je nužnost da bi se reforma provela.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!