Stanovnik Gline opisao iskustvo potresa

Vijesti 28. pro 202019:30
Vasilj Kukoleča, glina, potres
Izvor: Foto: N1

Na području Petrinje jutros u 6,28 sati zabilježen je snažan potres jačine 5.0 prema Richteru. Naknadno su u 7,49 sati i 7,51 sati zabilježena još dva potresa od 4.7 i 4.1 prema Richteru, s epicentrom 5 km jugoistočno od Petrinje.

Vasilj Kukoleča, stanovnik Majskih Poljana u općini Glina, jedan je od onih kojima je kuća prilično teško stradala u potresu koji je pogodio područje Siska, Petrinje i Gline, a osjetilo se i na širem području.

“Skočio sam iz kreveta, viknuo ženi, izašao, nisam se ni obukao ni ništa. Onda smo se vratili, obukli se, onda se opet zatreslo”, ispričao je Vasilj Kukoleča našem reporteru.

Opisujući kako su se osjećali, rekao je: “Jadno mi je bilo, teško. Kad je sve prošlo, popeo sam se na tavan i vidim 30 srušenih crijepova. Izašao sam kraj kuće i vidio da je popucala i to dobro. Žena se uplašila.”

Vasilj Kukoleča, glina, potres
Foto: N1

Kukoleča kaže da nije siguran mogu li spavati u kući. Obišla ih je Branka Bakšić Mitić, dogradonačelnica Gline, te obećala pozvati stručnjake i pomoć.

“Tu ću spavati, druga soba je bolja, ova je jako oštećena. Ne daj bože da se dogodi opet”, kaže Kukoleča.

Kuća mu je pukla i nada se pomoći od grada Gline, kaže, barem da se uspije sanirati. “A ako nisu voljni pomoći, nikoga ne mogu prisiliti. Krov je sad stabilan, letve su u redu, jedan čovjek je to napravio”, kaže ovaj stanovnik Majskih Poljana.

Gradonačelnik Petrinje: Ako smo ikad trebali pomoć, onda je to danas

Gradonačelnik Petrnje Darinko Dumbović u Dnevniku N1 se zahvalio državnu vrhu na posjeti kazavši da je to poruka “svima kojima je potrebna pomoć”.

“Hvala svim Petrinjkama i Petrinjcima i svima koji su priskočili u pomoć. U kontinuitetu smo zadnjih 25 godina naučili da se državni vrh okrene i ode, ne vraćaju se s obećanim. No, ovo je trenutak da država, koja je danas bila ovdje, nešto napravi, ne smije okrenuti leđa građanima Petrinje. Ako smo ikad trebali pomoć, onda je to danas”, rekao je Darinko Dumbović.

Darinko Dumbović, potres
Foto: N1

Kazao je da je tijeko dana iz Zagreba stiglo desetak statičara, a sutra ih očekuje između 50 i 60. Štete nije htio unaprijed procjenjivati:

“Gledajući financijsku statistiku, to su milijunski iznosi, o tome mogu stručnjaci. U grubo, najmanje je 500 do 600 objekata uništeno u i oko Petrinje. Uništeno je jedno cijelo krilo zgrade, pitanje je što je sa sudom, i tu je sve letjelo. Zgrada je statistički sigurna, rekao bih da u dvije trećine je, a u trećini nije sigurna.”

Dodao je da sigurno desetak obitelji treba smještaj. Dodaje na sutra imaju sastanak s civilnim stožerom i 15-ak poduzetnika koji su se javili za pomoć.

Župan Žinić: Proglasit ćemo elementarnu nepogodu

Ivo Žinić, sisačko-moslavački župan, u Dnevniku N1 je potvrdio da planiraju proglasiti elementarnu nepogodu čim dobiju zahtjeve gradonačelnika.

“Proglasit ćemo elementarnu nepogodu po zahtjevim gradonačelnika. Petrinja, Sisak i Glina su stradali”, rekao je Žinič i dodao: “To se rješava u nekoliko dana. Što se tiče oštećenih objekata, po prvim analizama blizu petstotinjak objekata je ištećeno, privatne kuće, osnovne škole, učiteljski fakultet, bolnica, nekoliko crkava… Na njima je šteta dosta velika.”

Ivo žinić, potres
Foto: N1

Kaže da nijedna kuća nije posve srušena. “Ljudi kojima smo ponudili smještaj u stanove Središnjeg državnog ureda, nisu to prihvatili. Vidjet ćemo kakvo će biti stanje pa odlučiti. Smještaj imamo i u hotelu ako bude potrebno”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Poziva građane da putem stranice županije prijave štetu: “U funkciji je na stranicama Sisačko-moslavačke županije. Sve koji imaju štete, pozivam da se prijave na stranici, tako ćemo lakše doći do ukupnog broja oštećenih objeata.”

Žinič je rekao da se propusnice inače normalno izdaju, a ove idu po posebnom režimu. “Svi koji imaju potrebe vidjeti svoje objekte ili zatražiti pomoć od prijatelja i rodbine, mogu tražiti”, rekao je.

“Velika je materijalna šteta. Trebat će puno sredstava za obnovu. Današnjim dolaskom državnog vrha dobili smo uvjerenje da će šteta biti sanirana. Sanacija će biti iz fonda za solidarnost. Kontaktirala me i Dubravka Šuica”, dodao je župan.

Istaknuo je da neće inzistirati na uvrštavanju ovog područja u Zakon o obnovi Zagreba te da će prihvatiti brzo rješenje.

“Vjerujem da ćemo u mjesec, dva napraviti kompletnu procjenu i u dvije godine sve riješit”, zaključio je Žinić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar